Ovo su najčešće greške vozača tokom ljetnjeg godišnjeg odmora

18:43, 29.07.2019.
Thumbnail
Dolaskom na neku od ljetnih destinacija opuštamo se i često, ne razmišljajući trezveno, radimo početničke greške s automobilom, a neke stvari valja i bezbroj puta ponoviti pa evo liste najčešćih pogrešaka vozača u ljetnim danima.

Sipanje pogrešnog goriva u vozilo.

Vožnja na rezervi može biti problem zbog čega se često događa da vozilo ostane bez goriva jer se tokom ljetnih mjeseci zna dogoditi da bord kompjuter pogrešno računa i prikazuje preostalu količinu goriva u vozilu.

Kupanje s ključevima, gubitak ključeva u moru ili zaključavanje ključeva u vozilu.

Pregrijavanje kvačila u dugim kolonama na uzbrdici, kočenje kvačilom umjesto parkirnom ili nožnom kočnicom, vuča priključnog vozila ili auto-prikolice koja može potpuno da uništi kvačilo.

Loša priprema priključnog vozila koje često bude pretovareno, sa starim, lošim gumama koje lako pucaju. Česti su problemi s osovinama ili ležajevima prikolica koje se neredovno servisiraju. Svjetla na prikolicama tradicionalno su loša i neispravna, teret je često loše učvršćen zbog čega vozači znaju imati velikih problema na autoputevima.

Korištenje klima uređaj u našim vozilima tokom ljetnih dana neizbježna je stavka, ali se preporučuje umjereno korištenje zbog preopterećenja i kvarova na alternatoru zbog neprestanog rada ventilatora. Važno je pravilno regulisati klima uređaj u vozilu, i ne smije biti prevelika razlika između temperature unutar vozila i vanjske temperature, najbolje do 8 stepeni. Veća razlika je posebno opasna ukoliko je u vozilu malo dijete.

(Autopress.hr)