Ovako ćete najbrže odmrznuti meso

12:35, 09.10.2020.
Nepravilno odmrzavanje mesa može biti opasno zbog razvoja bakterija, a iako mnogi ne praktikuju metodu odleđivanja hladnom vodom, švedski naučnici potvrdili su da je to najsigurniji način.

Već se dugo govori da najpoznatiji način odmrzavanja mesa držanjem u frižideru nije nužno najbolji, a većina stručnjaka za hranu ili naučnika priklanja se otapanju u hladnoj vodi.

Vođa istraživanja Susanne Ekstedt rekla je za časopis Science Nordic kako nije novost da se meso najbolje i najsigurnije odmrzava ako ga uronimo u hladnu vodu, ali se čini da ljudi tome ne vjeruju previše i ta je činjenica poznatija onima koje profesija veže uz hranu.

Ali, ona kaže kako je to ujedno i najbrži način odmrzavanja mesa iako se radi o hladnoj vodi. Prije nego što komad mesa ili ribe stavite u zdjelu s hladnom vodom, zaštitite ga najlon kesicom koja se može dobro zatvoriti. Hladna voda, za razliku od tople, ujedno sprečava razvoj bakterija.

Preporuka je da se zbog dugotrajnog procesa i razvoja bakterija izbjegava odmrzavanje mesa u frižideru

Profesor s norveškog Univerziteta Bjørg Egelandsdal takođe podržava istraživanje kolegice Ekstedt i kaže kako zapravo do sada nema naučnih činjenica koje podržavaju otapanje mesa u frižideru.

U žurbi često koristimo i mikrotalasnu peć, ali mikrobiolog s istog norveškog sveučilišta Per Einar Granum tu metodu preporučuje samo ako meso poslije planirate kuvati jer će inače biti žilavo, piše tportal.hr.