Savjeti stručnjaka

Otkrivamo vam sedam baš dobrih razloga da spavate bez ičega na sebi

  • 15.06.2021.19:44

Prije svega, spavaćete bolje, biti zdraviji i imaćete više seksa. Zar to nisu razlozi da se već večeras skinete do gole kože?

Bez buđenja tokom noći

Ljudi bolje spavaju u hladnijim nego u toplijim sobama. Zašto? Prirodna telesna temperatura opada dok spavate, a s njom pada i nivo kortizola, dok nivo melatonina raste. Zbog toga se kada je prevruće, osjećate nervozno, a san vam je lak. Budući da pidžame ili teški pokrivači mogu poremetiti prirodno hlađenje tijela, to može narušiti kvalitet sna. Međutim, ne treba ni da se smrzavate. Ako drhtite, vjerovatno ne spavate duboko. Iako ne postoji savršena temperatura za dobar san, preporučuje se podešavanje termostata između 15 i 20 stepeni Celzijusa.

Podići će vam samopouzdanje

Doduše, ovdje su istraživanje ograničena, ali vjeruje se da spavanje bez odjeće može da pomogne da zavolite svoje tijelo. Zapravo, to je odbacivanje onih ustaljenih normi koje kažu da je golo loše ili nešto što bi trebalo da bude sakriveno. Rušenje tabua uvek pomaže u jačanju samopouzdanja.

Seks će biti bolji

Ima nešto zaista seksi u tome što se uvlačite u krevet pored svog dragog partnera ili partnerke i osjećate njihovu kožu na svojoj. A taj kontakt kože sa kožom oslobađa endorfine poput oksitocina, koji je poznat i kao hormon zagrljaja ili hemikalija za maženje, što vas direktno dovodi u raspoloženje za seks. Biti go je definitivno privlačnije nego biti u staroj majici ili pidžami, što bi definitivno moglo da unaprijedi vaš seksualni život.

Vagine su zdravije

Spavanje u donjem vešu, a posebno u uskim, sintetičkih tkaninama može stvoriti plodno tlo za gljivice i infekcije. Ukoliko skinete gaćice, omogućićete svojoj vagini da se prozrači, a takođe se smanjuje šansa da loše bakterije izbace njen nježni eko-sistem iz ravnoteže.

I pe*isi takođe

Možda je dobra ideja da zamolite svog dečka ili muža da se skine prije nego što vam upadne u krevet. Urolozi ukazuju da spavanje u donjem vešu povećava vjerovatnoću iritacije ili bakterijskih infekcija tamo dolje. Pa što ne bismo spavali goli?

Izgubićete koje kilo

Naše tijelo ima dve vrste masti, bijelu i smeđu. Bela ne čini mnogo, ali smeđa stvara toplotu i može vam pomoći da sagorite kalorije dok spavate. Studija o dijabetesu pratila je pet muškaraca koji su spavali u sobi s različitim temperaturama tokom četiri mjeseca. Otkrili su da su muškarci koji su spavali na nižim temperaturama skoro udvostručili količinu smeđe masti. Zahvaljujući tome, hladnije temperature mogu povećati sagorijevanje kalorija za 30 odsto. Spavati nag u ​​hladnoj sobi nije isto što i trening, ali hej, kad je reč o mršavljenju, sve je dobrodošlo, zar ne?

Koža će biti blistavija

Dobar dušek koji nije pun vještačkih materijala omogućiće bolju cirkulaciju, što omogućava koži da diše. To joj zauzvrat pomaže da se tokom cijele noći obnavlja jer nivo proizvodnje kolagena raste dok spavate. Rezultat? Sijaćete ujutro. Spavanje bez ičega na sebi zaista pomaže dobrom snu, a blagodati za kožu su samo bonus.

Tagovi: