Oslobodite se loših navika uz savjete koji sigurno „rade“

08:12, 07.11.2020.
Izvor: Kurir
Nema sumnje da ste bar jednom u životu, želeći da se oslobodite loših navika, podvukli crtu i rekli: “Od sutra okrećem drugi list“. 

Zdrava ishrana, redovno vježbanje, više vremena za najbliže su neke od stavki koje smo svi mi nekad dodali na spisak, želeći da preuzmemo kontrolu nad svojim životom. Ipak, često nas svakodnevne obaveze i brz tempo„povuku“ na drugu stranu, pa se samo nakon nekoliko dana vratimo starim navikama.

Navika se u mozgu stvara kao putovanje nervnog impulsa kroz određene nervne ćelije, kažu stručnjaci. Ako često koristi jedan put, možemo pretpostaviti da je taj put dobro „utaban“ uz minimalnu potrošnju energije. Zato je promjena navika za većinu ljudi mučna i teška, a povratak u zonu komfora zvuči kao najlogičnije rješenje.

Sve je više onih koji zastupaju princip zamjene jedne štetne navike nekom drugom, manje štetnom koja će uz jednak stepen zadovoljstva, imati daleko manje negativnih posljedica po zdravlje. Ovo su tri prijedloga za zdraviji i zadovoljniji život:

Prirodni zaslađivači umjesto šećera

Koliko nas je pokušalo da se odrekne slatkiša, bar na mjesec dana? Vjerujemo mnogo! I iako zvuči jednostavno, ispostavilo se da je lakše reći nego uraditi. Razlog tome, kako naučnici objašnjavaju, leži u činjenici da je šećer najzastupljeniji i najdostupniji 'narkotik', budući da izaziva zavisnost, čak osam puta jaču od kokaina! Ovaj podatak, priznajemo, pomalo obeshrabruje, ali nutricionisti savjetuju da, ukoliko ne možemo da ga se odreknemo, napravimo manje štetan izbor po zdravlje i zamijenimo ga npr. stevijom.

Stevija se ubraja u prirodne zaslađivače i dobija se iz biljke koja se naziva Stevia rebaudiana. Uzgaja se prirodnim putem u Brazilu i Paragvaju, gdje se hiljadama godina koristila za zaslađivanje hrane, liječenje opekotina i stomačne probleme. Sladokusci će se obradovati činjenici da je njena kalorijska vrijednost jednaka nuli, a da negativna dejstva njene upotrebe još uvijek nisu ustanovljena. Ipak, kada budete sladili vašu kafu ili riješili da umjesto šećera za pravljenje kolača koristite steviju, budite oprezni sa količinom koju stavljate, budući da je ona čak 200 do 300 puta slađa od šećera!

Manje štetne alternative umjesto cigareta

Koliko god da smo svjesni negativnih posljedica po naše zdravlje, mnogi pušači, sadašnji i bivši, saglasni su da nema gore muke od one kada ostavljate cigarete. Prema njihovom svjedočenju, ne postoji iskušenje koje se može mjeriti sa tim, niti volja može tako lako popustiti kao kada se radi o cigareti.

Svi znamo da nikotin izaziva zavisnost, ali su naučnici sa Univerziteta u Viskonsinu nedavno otkrili još jedan razlog zašto je toliko teško ostaviti cigarete. Prema njihovim riječima, kada prvi put prestajete da pušite, vjerovatno ćete se susresti sa teškim periodom pronalaženja zadovoljstva u stvarima, u kojima inače uživate. U provedenoj studiji, pušači koji su pokušavali da prestanu sa pušenjem, požalili su se da osjećaju smanjeno zadovoljstvo (fenomen pod imenom “anhedonija”) tokom svoje prve nedjelje bez cigareta. Autorka studije, Džesika Kuk, navodi da razlog vjerovatno leži u redukciji nikotina, koji inače pojačava pozitivna osjećanja.

Eksperti sve više napuštaju devizu „prestani da pušiš ili snosi posljedice“ i okreću se konceptu smanjenja štete, koji uživaocima duhana nudi provjerene i naučno zasnovane manje štetne alternative. Jedna od trenutno najpouzdanijih, naučno zasnovanih alternativa je IQOS, uređaj koji zagrijava duhan, a koji je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) nedavno svrstala u kategoriju proizvoda modifikovanog rizika. To za korisnike znači da mogu biti informisani o smanjenoj izloženosti štetnim materijama prilikom korištenja IQOS-a u odnosu na klasične cigarete.

Integralno brašno umjesto bijelog

Zamjena bijelog brašna integralnim nesumnjivo je još jedna dobra stvar koju možete učiniti za svoje zdravlje.

Nutricionisti ističu brojne prednosti integralnog brašna, poput bogatog sadržaja vlakana, pa ga, upravo zato, preporučuju kod različitih dijeta i specijalnih režima ishrane. Razlog zašto bi trebalo da jedete integralne žitarice jeste jer uspješno kontrolišu nivo šećera u krvi. Integralne žitarice sadrže više vlakana i zato duže pružaju osjećaj sitosti, za razliku od bijelog brašna koje dovodi do naglog skoka šećera, a potom i gladi. Također, integralne namirnice imaju značajno veću količinu vitamina B grupe koja je izuzetno važna za metabolizam ugljenih hidrata, ali i za kvalitet kože i noktiju. Imajte to na umu svaki put kada krenete u pekaru po burek, pogačice ili vruć bijeli hljeb!

(Kurir.rs)