Savjeti

Najdjelotvornije metoda za kvalitetniji san

  • Izvor: Super žena
  • 26.09.2021.04:00

Mnogi prije spavanja gledaju u ekrane, posjećuju društvene mreže ili gledaju videozapise.

Loši obrasci sna mogu da podstaknu stres koji doprinosi depresiji, loš san takođe ometa sudjelovanje u aktivnostima koje podržavaju emocionalno blagostanje.

Razvoj boljih navika spavanja je jedan od najbržih i najdjelotvornijih načina za poboljšanje mentalne dobrobiti pojedinca ili porodice, kaže terapeut Džom Daf i otkriva kako poboljšati navike spavanja.

Ostavite uređaje

Mnogi prije spavanja gledaju u ekrane, listaju društvene mreže ili gledaju videozapise. U posljednjih nekoliko godina zavisnost od telefonima postala je sve češća.

Zavisnost može da uzrokuje poteškoće sa spavanjem, posebno kada se koriste kasno noću, prema nedavnoj studiji studenata objavljenoj u časopisu "Frontiers in Psychiatry".

Terapeut podstiče svoje klijente da telefone ostave van spavaće sobe, a umjesto njih da čitaju knjigu, meditiraju ili slušaju smirujuću muziku.

Vježbe svjesnosti takođe mogu da budu korisne, čak i za djecu.

Razvijajte dobru higijenu sna

Porodice uglavnom imaju iste navike spavanja. Ako želite da vidite djecu ili supružnika kako bolje spavaju, odredite jasno vrijeme za spavanje njima i sebi. Učinite isto i za vrijeme buđenja.

Dosljednost će svima pomoći da brzo razvijete zdrave navike spavanja, ali nemojte se previše obeshrabriti ako ova promjena potraje.

Možda najmoćniji metod za poboljšanje sna je vježbanje tokom dana. Određena istraživanje koja se tiču spavanja dokazuju da je kod ljudi koji redovno intenzivno vježbaju gotovo dvostruko veća vjerovatnoća da će imati kvalitetan, redovan san.

Na vrijeme idite da spavate

Mnogi problemi sa spavanjem postaju očigledni na početku školske godine.

Budući da djeca obično počinju školsku godinu s loše regulisanim snom, pomjeranje vremena za spavanje u malim koracima može brzo da reši probleme sa spavanjem, dodaje Duf, prenosi "Super žena".

Tagovi: