Mrze eterična ulja

Mješavinom ovih aroma možete otjerati muve

  • Izvor: vecernji.hr
  • 21.07.2021.16:22

Svi znaju koliko dosadne muve mogu biti u ljetnim mjesecima, a znate li da mogu biti i prenosioci raznih virusa i bakterija koje šire ugrizom? Ovih bi vam par savjeta moglo pomoći da ih držite dalje od svoje kuće.

Uklonite izvore hrane

Prljavo suđe u sudoperu, pune kante za smeće i poluprazne zdjelice hrane za kućne ljubimce privlačni su izvori hrane za muhe, pa im onemogućite da se goste, i to ne s vremena na vrijeme – odmah nakon jela operite suđe i pokupite sve što na sebi ima komadiće hrane.

Očistite kućne ljubimce

Muve odjednom polažu od 75 do 150 jaja, i to najradije na izmet. Ako pas ili mačka na balkonu ili u vrtu obave nuždu – a jaja se izlegu u roku od 8 do 20 sati – na njoj će u danu nastati 150 muha!

Važno je svakodnevno čistiti iza kućnih ljubimaca, a ako imate hrčka ili zamorca, posebno pripazite da su im kavezi uvijek čisti.

Otkrijte gdje ulaze

Normalno je da će nešto muva ući pri otvaranju i zatvaranju vrata, ali ako ih imate puno, bitno je shvatiti gdje ulaze. Pregledajte okvire prozora i popravite ili zamijenite oštećene kako biste osigurali da vam je dom zaštićen od muva.

Nabavite ljepljivu traku za muhe

Nije najboljeg dizajna, ali pruža zaštitu od nametljivih kukaca; jednostavno je objesite i gledajte kako se lijepe, prenosi Večernji list.

Spriječite muhe s kućnim biljkama

Ako se želite s muhama ‘boriti’ prirodnim načinima, muhe ne vole mirise biljaka poput lavande, mente, limunske trave i bosiljka, pa nešto od toga zasadite oko kuće ili u posudi za biljke i stavite pred ulazna vrata.

Napravite sami svoj raspršivač u spreju

Nabavite eteričnim ulja koja muve ne vole; poput lavande, eukaliptusa, peperminta, limunske trave i bosiljka i od mješavine dva različita ulja napravite vlastiti sprej za odbijanje muva.

Bočicu s raspršivačem napunite vodom i dodajte dovoljno esencijalnog ulja, pa sprej raspršite po kuhinji i oko ulaznih vrata kako biste spriječili muve. Naravno, moraćete redovito prskati kako biste održavali učinak.

Tagovi: