Njegovanje kože

Kako napraviti zobenu kupku za bebe

07:50, 28.04.2021.
Izvor: klix.ba
Kada dođe do iritacije kože djeteta, dobro razmislite prije nego što požurite kupiti mnoštvo skupih krema. Kupka od zobenih pahuljica mogla bi biti sve što vam treba za vraćanje njihove kože u normalno stanje.

Pravljenje zobene kupke je lako, ali se morate pobrinuti da koristite ispravne sastojke. Trebate potražiti koloidne pahuljice. Nemate pri ruci koloidne zobene pahuljice?

Bez brige - za bebe možete koristiti gotovo bilo kakvu vrstu zobenih pahuljica, ali izbjegnite one sa dodatkom aroma i sastojaka. Upotrijebite blender i pretvorite ih u praškastu smjesu. Uradite testiranje kako biste se uvjerili da će se pahuljice otopiti. Stavite malu količinu u čašu tople vode. Ako nestanu, spremni ste za kupanje bebe. U suprotnom slučaju ih sameljite još malo.

Koraci:

  • Počnite puniti kadu toplom vodom. Pazite da ne bude prevruća.
  • Postepeno posipajte zobene pahuljice. Kaša bi se trebala rastvoriti, a voda bi trebala dobiti mliječnu boju. Za veliku kadu vam treba otprilike jedna šolja, a za malu (dječiju) jedna trećina šolje.
  • Stavite bebu u kadu i kupajte je 10-15 minuta ukoliko je to moguće.
  • Osušite bebu peškirom (bez pretjeranog trljanja) i namažite je hidratantnom kremom prije nego što je obučete.

Iako se rijetko dešava, neke bebe mogu imati neželjenu reakciju na zobene kupke. Porazgovarajte sa pedijatrom ukoliko imate bilo kakve nedoumice ili strahove.