Saznajte

Kako da uredite potkrovlje po vašoj meri

21:57, 05.07.2019.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Ukoliko imate stan ili kuću sa potkrovljem, koje koristite samo za odlaganje rijetko korišćenih stvari, propuštate svakodnevni užitak u jednim od najljepših kutaka za život.

Ovo mjesto na samom vrhu stambene jedinice može biti romantično, poslovno, uspavano, u njemu se možete kupati, odmarati, ručati, sve zavisi od vaše mašte i namjene koju ćete mu dodijeliti.
 
No, da biste bilo šta od navedenog mogli da obavljate u pomenutom prostoru, najprije morate da provjerite grede i krovni prekrivač – možda je vrijeme da se nešto od njih zamjeni. Pozabavite se i količinom dnevne svjetlosti koja vam ulazi kroz prozore i dodajte neki na plafonu ili zidu ukoliko je potrebno. 

Thumbnail

Nema ničeg ljepšeg od ležanja u udobnom krevetu i gledanja u zvjezde kroz krovni prozor, ili slušanja ritmičnog dobovanja kapljica kiše koje padaju na staklo iznad vaše glave. Da se ne biste budili sa prvim zracima sunca, na ove prozore možete staviti roletne, a najbolje bi bilo i spoljašnje i unutrašnje. Ove prve uglavnom su aluminijumske, da bi štitile od spoljnih uticaja i sporije propadale, dok unutrašnje mogu biti platnene, iz jednog dela, ili rimske, nalik venecijanerima, koje daju efekat blagog svjetla. Lijepo se uklapaju i one od trske, koje urolate jednim potezom. Ne zaboravite komarnike, jer će vam ples dosadnih krvopija oko ušiju pokvariti svaku vrstu idile.

Ako je potkrovlje nisko možete u njemu napraviti sobu za vaše mališane, pa čak i staviti krevete na sprat – dopašće im se ideja da "žive" samostalno i igraju se u svojoj maloj autonomiji. Kosi plafoni mogu se naći i u spavaćoj sobi, dovoljno je da postavite bračni krevet u ćošak ili pod najniži dio prostora, a pored namjestite sve ono za šta imate mjesta, a da ne djeluje pretrpano, bilo da je to meki dvosjed ili noćni stočić. Ukoliko se odlučite za ormare, nek budu ugradni, sa kliznim vratima, zbog uštede prostora. 

Thumbnail

Veoma je praktično i ako svoj poslovni kutak napravite na nekadašnjem tavanu, jer je vrsta namještaja kojim se on oprema idealna za kombinovanje sa kosim krovovima i niskim zidovima. Napravite ispuste na zidovima, koji će vam služiti kao pultovi za odlaganje dokumentacije, a jedan može biti širi, da biste ga koristili kao pisaći sto. Dnevna soba lako može nastati baš pod vašim kosim krovom, a tada se potrudite da garnitura za sjedenje bude ispod prozora, a prekoputa televizora, da biste nesmetano, bez refleksije svjetlosti, mogli da ga gledate i u toku dana. Trudite se da izbjegavate glomazne komade namještaja koji će "ugušiti" prostor, a umjesto njih koristite praktičan, sa više namjena. Ono što takođe veoma lijepo izgleda u potkrovlju je kupatilo. Funkcionalno je odvojeno kao zasebna cjelina od ostatka doma, a nudi beskrajne mogućnosti kombinovanja elemenata, od kojih vrlo efektno izgleda kada nepravilnog oblika, koji prati uglove prostorije. Kuhinju nismo pomenuli, jer je veoma nepraktično pozicionirati je u krovnom prostoru, ako se uzme u obzir veličina bijele tehnike koja je neophodna za nju, kao i radnih elemenata.