Tamni kolutovi ispod očeva

Kako da otkrijete uzrok podočnjaka i uspješno ih uklonite

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 25.09.2021.00:00

Podočnjaci, koliko god bili uobičajena pojava na licu, mnogim ljudima predstavljaju emotivni i društveni problem. Osim nelagode u estetskom smislu, podočnjaci licu daju umoran, bolestan i iscrpljen izgled. Pored neispavanosti, teške noći ili ludog prvoda, podočnjaci mogu biti i rezultat određenih zdravstvenih problema.

Zato, prije nego što počnete da uklanjate posljedicu, potrebno je da znate šta je uzrok naduvenih, tamnih kolutova oko očiju.

Zadržavanje tečnosti u području ispod očiju, mogu uzrokovati sezonske alergije, prehlade, upala sinusa, ali i teška i slana hrana, pa i plakanje.

Ako ste, na primjer, veče proveli plačući uz tužnu filmsku priču, ujutro ćete se probuditi sa podočnjacima.

„Razlog je osmoza. Voda uvijek putuje iz dijelova tijela u kojima je niska koncentracija soli prema tkivima gdje ima više soli. Princip je isti, bez obzira na to je li riječ o soli iz suza ili o soli iz slane hrane“, pojašnjava dermatolog Valeri Goldburt.

Zato i suze i slana hrana uzrokuju jutarnje otekline upravo ispod očiju gdje je koža nežna i tanka, pa na nju najviše utiče proticanje tečnosti u organizmu.

Nastanku podočnjaka pogoduju i loše navike poput čestog trljanja očiju, odlaska na spavanje sa šminkom i konzumiranja cigareta i pretjerivanja sa alkoholnim pićima. Konzumiranje cigareta i izloženost UV zracima slabe kolagen i uzrokuju opuštanje i boranje kože, a to pogoduje nastanku podočnjaka.

1. Kreme za posvjetljavanje

Ono što sami možete uraditi jeste da probate sa kremama koje sadrže kiseline koje če posvjetleti tamne kolutove oko očiju i smanjiti ih. Saveznici u borbi protiv podočnjaka su i kreme s kofeinom koje sužavaju krvne žile.

2. Promijenite položaj spavanja

Spavanje na boku i stomaku zbog djelovanja gravitacije uzrokuje nakupljanje tečnosti ispod očiju i doprinosi stvaranju podočnjaka. Ako je podočnjak na strani na kojoj spavate veći, to dokazuje da je uzrok nastanka kesica spavanje na boku. Pokušajte da spavate na leđima i pod glavu stavite jedan jastuk.

3. Provjerite da li su tamni kolutovi višak pigmenta

Ako povučete kožu u stranu, a tamni kolutovi se pretvore u mrlje, to znači da je uzrok problema višak pigmenta u području oko očiju, kaže oftalmološki plastični hirurg Džozef Eviatar. Tamni kolutovi se stvaraju i zbog gubitka volumena u području oko očiju.

4. Koristite hladne obloge

Natečenost oko očiju smanjiće hladne kašike, kriške krastavaca, rashlađene kesice čaja ili paketići smrznutoga graška, ukoliko ih stavite ispod očiju. Tajna nije u čudotvornim moćima krastavaca ni čaja, nego u hladnoći koja smanjuje natečenost.


Tagovi: