Kako da nakitu vratite stari sjaj

21:41, 19.05.2020.
Izvor: novosti.rs
Većina je uspjela da zaviri i pretrese svaku fioku, kutiju i kutijicu, za šta prije pandemije baš i nije imala vremena.

Među raznim stvarima vjerovatno ste otkrili i "zaboravljeni" nakit od srebra. I poželjeli ponovo da ga nosite. Ali on ne izleda reprezentativno - od stajanja je potamnio i neophodno ga je najprije očistiti. Evo jednostavnih načina kako da mu vratite sjaj.

- Potopite nakit u sirće da ogrezne. Ostavite da tako odstoji 20 minuta, pa ga prebacite nakratko u mlaku vodu. Nakon vađenja iz vode trebalo bi da su crnilo i fleke nestali. Potom ga isperite pod mlazom hladne vode i prebrišite pamučnom krpom.

- Pospite srebrni nakit sodom bikarbonom i ostavite da malo odstoji. Istrljajte ga potom pamučnom krpom i blistavi sjaj će se ukazati pred vašim očima.

- Tamne mrlje i sivilo možete da otklonite i pastom za zube. Pastu stavite na staru četkicu, a zatim trljajte komad po komad. Nakon toga srebro isperite u hladnoj vodi i osušite krpom.

- Srebrninu možete da očistite i kečapom. Komade nakita potopite u kečap i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Pomoću kečapa i četkice komade možete i da polirate. Na kraju srebro operite hladnom vodom i prebrišite krpom.

- Sa blažim deterdžentom koji ne sadrži fosfate takođe možete srebru da vratite ljepotu. U vruću vodu stavite vrlo malo deterdženta, potopite srebro i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zatim ga izvadite, isperite hladnom vodom i prebrišite.

I još nešto. Srebrni nakit koji ne nosite obavezno držite u nekoj zatvorenoj kutiji ili plastičnoj vrećici. Na ovaj način neće brzo potamneti.