Imate neugodan zadah? Ovo je 11 neočekivanih stvari koje ga mogu uzrokovati

11:24, 07.08.2020.
Izvor: Index.hr
Neugodan zadah mnogi smatraju velikim problemom. Može ga uzrokovati više razloga, a neki su potpuno neočekivani.

Stručnjak za dentalnu higijenu Ana Midlton za Daily Mail otkrila je da to može biti posljedica bolesti desni, a ponekad je samo znak da trebate promijeniti prehranu ili piti više vode.

"Neki od najučestalijih uzroka neugodnog zadaha su hrana puna šećera, alkohol, pušenje, probavni problemi i suva usta", rekla je.

U nastavku donosimo 11 mogućih uzroka neugodnog zadaha, kao i potencijalna rješenja.

Bolesti desni

Middleton ističe da većina odraslih pati od nekog stepena bolesti desni. 

"To se može prepoznati ako vam desni krvare dok četkate zube, imate loš zadah ili čudan okus u ustima. Bolesti desni su uzrokovani nakupljanjem plaka na zubima i zubnom mesu. Bakterije mogu iritirati meso te, kad se bolest ne liječi, uzrokovati oštećenja desni i vilice", dodaje. 

Takve simptome treba odmah početi liječiti kako se ne bi razvili u puno ozbiljniji problem poput gingivitisa ili parodontitisa. 

Najbolje rješenje je posjetiti stomatologa i podvrgnuti se čišćenju usne šupljine.

Nepijenje dovoljno vode

Bakterije koje žive u ustima se umnožavaju kad su usta suva, što znači da nepijenje dovoljno vode može uzrokovati loš zadah.

Uvijek imajte bočicu vode kraj sebe i pijte barem dvije litre vode u danu.

Prehrana s malo ugljikohidrata

Keto dijeta je hit, ali bazira se na smanjenom unosu ugljikohidrata i može uzrokovati neugodan zadah.

"Tijelo poseže za energijom u zalihe masti i dolazi u stanje ketoze. Posljedica je promjena zadaha koji može varirati od slatkog do onog koji podsjeća na odstranjivač laka za nokte", ističe Middleton.

Rješenje je posavjetovati se s ljekarom, nutricionistom ili dijetetičarem oko plana prehrane koji će vam odgovarati.

Dijabetes

Kod dijabetičara se javlja isti efekat kao i kod osoba koje se hrane s malo ugljikohidrata. Takođe se moraju obratiti ljekaru ako uoče neugodan zadah.

Lijekovi

Mnogi lijekovi poput antidepresiva, lijekova za spavanje, snižavanje krvnog pritiska, diuretika i antihistamina imaju nuspojavu isušivanja usta što pridonosi lošem zadahu. Ako uočite da se i vama to događa, obratite se svom ljekaru.

Kafa

Kafa ima ukus koji ostavlja neugodan zadah, dok kofein isušuje usta. Zato su kavoljupci poznati po neugodnom zadahu. 

"Kad su usta suva, nemaju dovoljno pljuvačke, a onda se u njima nakupljaju bakterije. Problem neugodnog zadaha može biti veći ako pijete kavu s mlijekom jer mliječni proizvodi potiču rast bakterija", tvrdi stručnjak te savjetuje da umjesto kafe odaberete čaj ili nakon šoljice kafe popijete vodu te posegnete za žvakaćom gumom.

Hrkanje

Osobe koje hrču bude se suvih usta i neugodnog zadaha. Disanje kroz usta umjesto kroz nos ubrzava proces isušivanja i potrebno je javiti se ljekaru kako biste vidjeli šta učiniti po pitanju hrkanja.

Preskakanje obroka

Post i neredovno jelo može imati negativan učinak na svježinu daha. Manjak hrane i tečnosti smanjuje proizvodnju pljuvačke te uzrokuje nakupljanje bakterija. Rješenje? Pijte vodu.

Pušenje

Duvanski proizvodi su užasni za zadah te krivac za mrlje na zubima, gubitak čula ukusa i iritaciju desni. Razmislite o prestanku pušenja.

Stres

Stres je uzrok mnogih problema, a može biti i bolesti desni koje su, kao što smo spomenuli, loše za zadah. 

"Stres pogađa ljude i njihovu rutinu pa mogu voditi lošiju brigu o oralnoj higijeni. Takođe, isušuje usta te remeti pravilnu prehranu, pijenje i disanje", tvrdi Midlton.

Savladajte tehnike borbe protiv stresa i pijte dovoljno tečnosti.

Alkohol

Alkohol uzrokuje dehidrataciju, a posljedično i neugodan zadah. Pokušajte da ne pretjerujete s alkoholnim pićima ili ih potpuno izbacite iz svog života.