Gladne oči, gladan nos, gladna usta… saznajte koji ste tip i koje vas čulo zavodi

11:58, 20.01.2021.
Da li vam se dešava da nakon što jedete, ponovo imate potrebu da nešto gricnete, iako je glavni obrok bio prilično obilan?! Ako je vaš odgovor potvrdan, onda je vrijeme da saznate zašto imate tu potrebu i koji ste tip, odnosno koje vas čulo zavodi.

Gladne oči

Ne možete odoljeti još jednoj knedli iako vam je stomak pun i preklinje vas da ga prestanete zatrpavati. Evo što možete učiniti kako biste nahranili i svoj pogled:

– bogato ukrasite trpezu i servirajte je kao da pripremate svečanu gozbu, čak i ako ste vi jedini gost

– umjesto zurenja u moblni, televizor ili novine, prije i tokom jela uživajte u izgledu hrane na svom tanjiru.

Gladan nos

Čulo mirisa registruje desetine hiljada mirisa i omogućuje nam uživanje u hrani, što otkrijemo kad se prehladimo i zaključimo da je sve bezukusno. Umjesto da čekate prehladu, radije učinite sljedeće:

– prije jela duboko udahnite mirise koji se šire s tanjira, baš kao što činite kad probate vino, pa tokom jela koncentriisano uživajte u aromi hrane

– sljedeći put kad osjetite mirise koji vam se posebno sviđaju, poput arome vanilije, kakaa ili cimeta, osvijestite ih i razmislite na šta vas asociraju i kakve vam emocije pobuđuju.

Gladna usta

Ova vrsta gladi izraženija je kod taktilnih tipova. Potreba za probavanjem različitih tekstura varira zavisno o genetičkim, porodičnim i kulturološkim faktorima. Zadovoljite taktilne senzacije svojih usta tako da:

– istu namirnicu možete pripremiti na nekoliko načina, skuvati je, ispeći i ispržiti, kao što je to običaj u japanskoj kuhinji

– kombinujte na tanjiru ‘tapiseriju’ jela različitih tekstura, od kašaste i meke do hrskave i krute hrane.

Gladan trbuh

Osjećaj praznine, grčeve i kruljenje u želucu često tumačimo kao znak gladi. Naučite razlikovati prave znakove od ‘refleksnog’ osjećaja koji često tumačimo kao zadnji stepen izgladnjelosti, a možda je riječ o osjećaju uzbuđenja ili tjeskobe, koji se znaju manifestovati u vidu grčeva u želucu.

– gotovo svi jedemo prebrzo, zato usporite, dobro sažvačite svaki zalogaj i posmatrajte kakve vam signale šalje probava

– prije jela uvijek popijte nekoliko gutljaja vode jer žeđ nerijetko znamo zamijeniti s osjećajem gladi.

Gladno srce

Glad za svježim jagodama, kremastim kolačima kakvi se prodaju samo u jednoj poslastičarnici u gradu ili čežnja za džemom kakav je spremala naša baka izraz je potrebe za ljubavlju i bliskošću. U ovom slučaju ne jedemo kako bismo popunili rupu u želucu, nego emocionalnu prazninu. Imamo potrebu da nahranimo naša srca i želju za intimnošću.

– kad osjetite potrebu za utjehom u hrani poput ove, uzmite mali zalogaj i dugo uživajte u njegovom ukusu

– umjesto da se prepustite prejedanju, u trenucima krize radije nazovite nekoga ko vam je drag, uživajte u muzici, prošetajte… Ukratko, pronađite drugi način uživanja i utjehe.

(elle.hr)