Evo koju hranu ne trebate čuvati u vratima frižidera

  • 08.02.2021.10:04

Sigurno i vi nekada mlijeko, pavlaku ili vrhnje za kuhanje ostavite u vrata frižidera, pa već za nekoliko dana osjetite da to više nije za upotrebu. Razlog tome leži u neusklađenoj temperaturi što značajno utječe na kvalitet i dugovječnost hrane.

Koje je mjesto s najvećim promjenama temperature? Vrata frižidera, jer su najtoplija, a toplije temperature i česte promjene mogu dovesti do kvarenja hrane, posebno mlijeka i vrhnja, piše Real Simple.

Iako se mlijeko može savršeno uklopiti u vrata frižidera, toplije temperature mogu ga pokvariti prije nego što ga popijete. Isto tako, potencijalno štetne bakterije rastu na toplijim temperaturama. Što je mlijeko duže izloženo toplini kuhinje, brže će rasti bakterije, piše večernji.hr

Stoga nikada ne biste trebali odlagati mlijeko u vrata frižidera, već biste ga trebali držati u stražnjem dijelu frižidera na polici blizu sredine ili dna. Vrući zrak se nalazi gore pa su donje police nekoliko stepeni hladnije nego gornje.  Što se tiče pretinaca na vratima frižidera, oni su savršeno mjesto za pohranu najmanje pokvarljive hrane koju imate, poput kečapa, senfa, umaka od soje, preljeva za salatu i džema.

Ova hrana, iako je boljeg okusa ili traje duže kad je hladna, manje je kvarljiva, što znači da je manja vjerovatnoća da će se pokvariti zbog toplijih temperatura u vratima frižidera.

Tagovi: