Savjeti

Evo kako možete da rashladite svog ljubimca

18:17, 27.09.2019.
Izvor: novosti.rs
Kada vama smetaju vrućine, možete samo da zamislite koliko teško padaju vašim četvoronožnim ljubimcima, pogotovo psima.

Sigurno ste primijetili da manje jedu, sporije se kreću i beživotniji su kada je pretoplo, pa im pomozite da se sa tim lakše izbore. 

Mijenjajte im vodu češće nego obično, a umjesto ledene sipajte im mlaku, jer bi hladna podstakla njihovo tijelo da se dodatno ugrije. Stavite ventilator u njegovu blizinu i ostavite ga da duva na najmanjoj brzini, sve vrijeme dok je pas tu. Postoje i jastuci punjeni gelom za hlađenje, koje treba da ohladite u frižideru i koristite kao rashladne krevete za vašeg krznaša. Čak iako to ne voli, okupajte ga mlakom vodom ili mu ponudite bazenčić u kom bi mogao da se brčne. Naravno, more, rijeka ili jezero su još bolje rješenje, a ukoliko mu budete strpljivo bacali lopticu, očekujte da će plivati sve dok vama ne dosadi. 

Šetajte rano ujutru i što kasnije uveče, a kada uđete u kuću obavezno psa nekoliko puta zaredom umijte mlakom vodom, po glavi, preponama i stomaku. 

Osvježite mu šapice hladnim oblogama, jer mu sigurno smeta vrelina asfalta ili zemlje po kojoj hoda, a imajte u vidu da su jastučići na šapama jedina mjesta na kojima se oni znoje, a dodatno se hlade samo dahtanjem. Ne ostavljajte ga samog u automobilu, ni nakratko, jer su istraživanja pokazala da temperatura u kolima može da se poveća 20 stepeni za samo 10 minuta. Dajte mu da pije poluzaleđeni jogurt ili supu, u koju ćete ubaciti granule.