Savjet

Električar otkrio genijalne trikove da vam zamrzivač i frižider duže služe

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 15.10.2021.21:45

Sigurni smo da ne postoji domaćica koja uživa u čišćenju zamrzivača koji je pun leda. Prije svega, treba sačekati da se led otopi, potom pokupiti vodu, a onda slijedi najteži dio posla - ribanje unutrašnjosti.

Hladan vazduh neprekidno cirkuliše unutar zamrzivača. Ukoliko topao ili vlažan vazduh dospije u zamrzivač, na mjestu njegovog kontakta s hladnim vazduhom stvara se sloj leda.

Srećom, postoje tri jednostavna trika pomoću kojih možete da spriječite stvaranje leda u zamrzivaču.

1. Ulje

Sve što treba da uradite jeste da zamrzivač očistite od leda, a potom da zidove, police i sve druge elemente premažete uljem.

Na taj način stvorićete klizavu površinu na kojoj naslage leda neće moći da se formiraju. Ovaj postupak traje samo nekoliko minuta, a spriječiće sve vaše muke sa šerpama ispunjenim toplom vodom, brisanjem i mukotrpnim razbijanjem leda koji se konstantno taloži.

Isailović Nebojša elektrotehničar za termičke i rashladne uređaje za "Telegraf.rs" naglašava da nikada nije čuo ovu tehniku, ali vjeruje da premazivanje uljem ne može da naškodi zamrzivaču.

"Ovaj posao radim više od 37 godina i prvi put čujem za ovo. Ukoliko se stvaraju velike naslage leda, onda definitivno nešto nije u redu sa zamrzivačem. Ukoliko je zamrzivač samootapajući za ovom tehnikom nema potrebe", objašnjava Nebojša.

2. Čvrsto zatvorite namirnice

Da biste smanjili količinu vlažnosti u frižideru uvijek dobro zatvarajte namirnice. Najbolje je da koristite kese sa zip zatvaračem ili posude sa poklopcem. Iz kesa istisnite što više vazduha prije stavljanja u frižider.

"Ovo posebno važi za novije frižidere i zamrzivače koji rade slično kao klima, jer hrana koja je izložena vazduhu veoma brzo može da se pokvari", ističe Isailović.

3. Novine

Prema njegovim riječima, trik sa novinama je najbolji i najstariji, i kako kaže, sa njim nema greške.

"Kada ljudi čiste zamrzivač jer ne planiraju da ga koriste određeni period, uvijek ga ostave malo otvorenog kako se ne bi pojavila buđ i najčešće stave kabl od zamrzivača. Međutim, nisu svjesni da tako oštećuju isti, a samim tim i zamrzivač. Najbolje je da iskoristite stare novine. Sve što treba da uradite je da očistite zamrzivač, ubacite novine, nema potrebe da ih lijepite za zidove, i zatvorite zamrzivač", zaključuje Nebojša.

Kako kaže, novine će pokupiti svu vlagu, buđ se neće pojaviti, a ni neprijatni mirisi.