Zašto beba ne želi da spava, ovo su razlozi

15:32, 08.04.2021.
Izvor: avaz
Baš onda kada se roditelji dogovore da negdje idu i da dijete ostavljaju na čuvanju, dijete nikako da zaspi. To se događa zato što dijete osjeti da se roditeljima žuri s uspavljivanjem, zbog čega se kod djeteta javlja strah od ostavljanja i nezaštićenosti, te se blokira želja za snom.

Malo odmora

Kako su roditelji pretrpani obvezama i poslom, za njih većinu je veče razdoblje u danu kada se žele posvetiti nečem drugom. Zbog toga najviše žele da im dijete spava po noći kako bi se i oni mogli odmoriti, napraviti sve što su planirali, a i kako bi se dijete probudilo odmorno i puno snage.

Beba je pak s druge strane spremna na san, tek kada su njene potrebe sve do jedne zadovoljene, a to je kada je sita, suha, dovoljno razigrana i umorna, da sigurno može zaspati. I naravno uz osjećaj da će roditelji u svakom trenutku biti uz nju.

Osjećaj povjerenja

Za miran bebin san i uspavljivanje bez problema je važno da roditelj s bebom razvije osjećaj povjerenja. Ukoliko dijete osjeća kako gubi povjerenje, te kako se roditelji u ovoj situaciji iz nekog razloga žure s uspavljivanjem, alarm će biti upaljen i beba će napraviti sve samo da ne zaspi.

Pa zato ako vam se jako žuri i želite da vam dijete što prije zaspi, pokušajte mu to ne pokazati, te biti u potpunosti strpljivi i puni ljubavi, kako bi dijete sigurno i sretno zaspalo bez problema.