Vrijeme je za uživanje: Kako da masirate bebu - korak po korak

  • 11.03.2021.09:14

Zašto da masirate bebu? Znate i sami šta znači masaža - opuštanje i nevjerovatno prijatno iskustvo koje budi radost. Nježni i lagani pokreti po bebinom tijelu podstiču otpuštanje oksitocina, hormona koji pomaže da se mama i beba povežu.

Pored toga, masaža će podstaći cirkulaciju kod bebe, što dovodi do boljeg razvoja mišićnog tonusa. Neki roditelji su istakli da je pomogla i kod grčića i zatvora.

Ključna stvar koju prije masaže treba znati jeste da uvijek morate pratiti bebu. "Zatražite joj dozvolu", rekla je Suzan Paterson Smit, maser terapeut za bebe. "Ako vas beba odguruje ili skuplja ramena, prestanite sa masažom."

Masaža može postati i dio umirujuće rutine prije spavanja, ali nemojte je masirati dok spava. Suzanin savjet je da ne puštate muziku, jer je tokom masaže vaš glas za bebu najvažniji.

A kako da masiram bebu?

Mi predlažemo 6 tehnika po uzoru na masera beba Suzan Paterson Smin.

1. Masirajte stopala i prstiće

Palcem i kažiprstom lagano pravite kružne pokrete. Prostor iznad pete lagano pritisnite kažiprstom. Znamo svi da refleksologija ističe da su dijelovi stopala povezani sa ostatkom tijela. Masažom iznad pete podstaći ćete varenje.

2. Masirajte bebine noge

Jednom rukom držite skočni zglob, a drugom obuhvatite gornji deo nogice. Lagano pokrećite ruku ka stopalu. Ovo će bebu potpuno opustiti. Kretanje nagore će joj takođe prijati. Uradite isto i na drugoj nogici.

3. Masirajte glavicu

Ako je bebino rađanje bilo traumatično, nemojte masirati glavu. Ako nije, lagano pritiskajte dijelove oko bebine glavice. Krećite se lagano od temena ka čelu, a potom od temena ka vratu lagano.

4. Masirajte bebina leđa

Postavite ruke na gornji dio leđa i lagano spuštajte nadole. Možete se kretati skroz do bebinih stopala. Nemojte prste nikada postavljati na kičmu, već pored, sa obe strane. Ova masaža će uspavati bebu.

5. Masirajte stomačić

Korsitite obe ruke, a krenite od pupka. Lagano spuštajte jednu, a potom drugu ruku niz stomačić. Ovo će bebi pomoći sa gasovima i grčićima.

6. Masirajte prste, šake i ruke

Uzmite bebin prstić i cirkularnim pokretima ga lagano masirajte. Kada masirate cijele ruke, jednom svojom rukom držite bebin ručni zglob, a drugom polako od ramena krenite nadole. Beba će uživati jer je ovaj pokret umirujući.

(yumama.com)

Tagovi: