Uključite cijelu porodicu u aktivnost

  • 05.04.2021.11:01

Od koristi mogu biti poligoni napravljeni u vašem domu za koje možete koristiti stolove, stolice, razni namještaj... Možete se pokušati dogovoriti s vašim najmlađima da jedan od online časova provedu stojeći, savjetuje Amar Muhić.

Od koristi mogu biti poligoni

- Uključite cijelu porodicu u aktivnost, potaknite članove porodice na aktivnost i provođenje zajedničkog vremena. Planiranje aktivnosti sa svojom djecom putem aktivnih igara kod kuće, šetnji u parkovima ili vožnji biciklom može biti dobar način na koji se cijela porodica može opustiti, boraviti zajedno te biti aktivna i zdrava - kaže Muhić.

Također, dodaje on, od koristi mogu biti poligoni napravljeni u vašem domu za koje možete koristiti stolove, stolice, razni namještaj koji će uključivati prirodne oblike kretanja, puzanja, provlačenja, skokova itd. Uvijek možete promijeniti smjer i raspored poligona za narednu aktivnost.

Penjanje po drveću

Bitno je da steknu rutinu u obavljanju tjelesne aktivnosti, ma kakva god ona bila, u svakom slučaju je bolja od toga da budu neaktivni.

- Ono što je bitno spomenuti jeste da vrijeme provedeno van kuće ima višestruki značaj u smislu povećanja energije, mentalnog zdravlja, smanjenja krvnog pritiska - ističe Muhić.

Šetnja, vožnja biciklom, penjanje po drveću, pospremanje bašte, zalijevanje biljki, sadnja biljki zahtijevaju kretanje i kao takvo možemo ga posmatrati kao tjelesnu aktivnost koja je prijeko potrebna za psihofizičko zdravlje naše djece u doba ograničenih mogućnosti bavljenja sportom.