Trudni ste: Mogu li vas iznenaditi blizanci?

09:18, 23.02.2021.
Izvor: Banjaluka.com
U nekim porodicama je skoro uobičajeno rađanje dvojki, a sada su istraživači identifikovali dva gena koja povećavaju šanse da žena rodi dvojajčane blizance.

Oba ova gena povezana su sa proizvodnjom i obradom hormona koji pomaže jajnim ćelijama da sazre.

"Postoji veliko interesovanje za blizance, kao i za to zašto neke žene rode blizance, a druge ne", kaže koautor studije biološki psiholog Doret Bumsma sa Univerziteta u Amsterdamu.

U veoma rijetkim slučajevima, može doći do začeća poluidentičnih blizanaca, koji su začeti od iste jajne ćelije, ali od dvije različite sperme.

Naučnici odavno znaju da žene u čijoj porodici - naročito sa ženske strane - već postoje blizanci, imaju više šanse da i same rode blizance jer tu genetika igra važnu ulogu. Osim toga, starije žene i dame koje se liječe od neplodnosti, imaju veće šanse da začnu blizance.

Međutim, da bi naučnici otkrili koji tačno geni povećavaju šanse da buduća mama rodi blizance, Bumsma i njegov tim su analizirali genome 1.980 žena koje su prirodni putem začele dvojajčane blizance, i to uporedili sa genima 12.953 majke koje su rodile jedno dijete.

Oni su primjetili da postoje izvjesne varijante gena koje se češće pojavljuju kod žena koje rađaju blizance.

Jedna varijanta gena nazvanog FSHB povezana je sa većom proizvodnjom hormona FSH koji stimuliše folikule i pomaže da jajna ćelija sazri. Tokom svakog ciklusa, u ženskom tijelu se oslobađa jajna ćelija nakon što je sazrela. Ako u tijelu ima više hormona FSHB, veće su šanse da se tokom ciklusa oslobode dvije jajne ćelije, kažu stručnjaci.

Druga varijanta je gen SMAD3, a ove žene proizvode prosječnu količinu FSH, ali su jajnici osjetljiviji na hormone, zbog čega oslobađaju po dvije jajne ćelije svakog mjeseca.

Dr Bumsma kaže da su ove dvije varijacije gena samo dio slagalice, ali da povećavaju šanse da žena rodi blizance za 29 odsto.

(Prva.rs)