'Ti si loš roditelj': 6 rečenica koje nikada ne smijete izgovoriti pred djecom

12:34, 03.03.2021.
Thumbnail
Djeca upijaju više nego što odrasli misle. Mogu da čuju stvari za koje mislimo da su izgovorene tiho. Mogu da primjete naš bes i nesuglasice između partnera, čak i ako to pokušavaju da sakriju. Takođe, djeca se osjećaju sigurnije ako su njihovi roditelji srećni i ako se međusobno dobro slažu.

Zato, važno je da znate da ponašanje roditelja može ostaviti trajne posljedice na djecu.

Naime, neke stvari se mogu izgovoriti u trenucima besa i neslaganja, ali dječji mozak koji prolazi kroz emocionalni razvoj može dati preveliku važnost onome što čuje i nositi to sa sobom do kraja života.

Izdvojili smo 6 stvari koje nikada ne bi trebalo da kažete partneru pred djecom: 

"Ti si loš roditelj"

Ako dijete to čuje, vjerovatno će podržati jednog roditelja i nesvjesno smanjiti svoje mišljenje o drugom. To, dakle, može imati trajni negativni uticaj na djetetov odnos s jednim roditeljem - ili onim koji je to rekao ili onim za koga je rečeno.

Takođe, zbog toga će se i vaš partner osjećati osuđeno i neprijatno. Zapitajte se: Kako biste se vi osjećali kad bi vam to neko rekao?

"Ta odjeća ti uopšte ne pristaje"

Iz ove naizgled jednostavne rečenice dijete može pročitati mržnju i netrpeljivost. Osim toga, to se može shvatiti kao ponižavanje partnera, što bi dijete opet moglo da natjera da zauzme stranu ili da se i ono prema njemu ponaša na isti način. Kada djeca vide da je jedan roditelj pretjerano kritičan prema drugom, može se desiti da pomisle da je u redu da ga i oni kritikuju.

"Ti si kriv/a"

Djeca na roditelje treba da gledaju kao tim koji radi zajedno. Ako se roditelji ne slažu oko metoda vaspitanja, djeca će to primjetiti i vjerovatno iskoristiti u svoju korist.

"Ne možeš ti to da uradiš"

Ako to čuje, dijete bi moglo da smanji sopstvene vidike i da odustane od pokušaja. To bi ga takođe moglo navesti da pomisli kako jedan roditelj nije sposoban da ostvari sopstvene ciljeve.

"Glup/a si"

Ukoliko dijete čuje kako jedan roditelj to govori drugom, možda će zaista početi da misli da je jedan roditelj glup ili beskoristan - čak i ako je to izgovoreno u trenutku besa. Nakon toga dijete će da traži dokaze koji će to podržati i dokazati da je drugi roditelj u pravu.

"Ostavljam te"

Ukoliko želite razvod ili želite da odete, o tome morate da razgovarate s partnerom, ali ne da to vaša djeca čuju. Ako to mališani čuju, njihova reakcija može biti stresna i mogu steći utisak da ih ne volite.

(yumama.com)