Svijet je prilagođen dešnjacima, a evo šta treba da znaju roditelji ljevoruke djece

16:45, 08.04.2021.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Živimo u svijetu dešnjaka. Gde god se nalazimo, na ulici, u parku, na poslu ili u fitness centru, okružuju nas dešnjaci. Rijetko vidimo osobu koja piše lijevom rukom ili njome baca loptu, uzima alat... Najčešće se začudimo njenom umeću i krenemo dalje svojim putem.

Tek kada u našu porodicu ili među bliske prijatelje pristigne ljevak, zapitamo se kako je do toga došlo. Zašto lijevu ruku koristi češće i spretnije od desne? Da li je to sam odabrao ili drugačije ne može? Da li se radi o nasljednoj osobini, želji ili možda bolesti?

Uloga nasljeđa

Većina naučnika smatra da nasljeđe ima veliku ulogu, ali ne zanemaruju ni uticaj okoline, kao i nervne i motoričke poremećaje.

Zbog toga roditelji ne mogu odmah da znaju da li je dijete ljevak ili dešnjak. Tek kad dijete napuni tri godine može  se sa sigurnošću tvrditi da učestalo koristi lijevu ruku. Ali ako pođednako koristi obje ruke tada je i kod starijeg djeteta teško ili gotovo nemoguće da odredi da li je ljevak.

Roditelji, obratite pažnju!

Roditelji moraju da budu oprezni kada dijete mlađe od godinu dana koristi samo jednu ruku, bilo da je to lijeva ili desna. Takvo ponašanje najčešće je uzrokovano povredom motoričkog centra na polovini mozga, na suprotnoj strani od ruke koju manje koristi. To znači, ako je oštećen motorički centar na lijevoj polovini mozga, dijete će pretežno koristiti lijevu ruku.

Ako je oštećenje manje, mozak ga može sam prevladati, bez liječenja. To je ujedno i najsrećniji rasplet, jer dijete nema većih posljedica. Ali iako je takvo dijete naizgled potpuno zdravo, ipak je često nespretnije i trapavije od svojih vršnjaka.

Pravi problem je kada je oštećenje mozga veliko. Tada može doći do cerebralne paralize i veće ili manje oduzetosti jedne strane tijela. Pri tome je oduzeta strana tijela suprotna onoj gdje je povreda u mozgu.

Ljevoruki umetnici

Druga istraživanja su pak pokazala da su ljevaci kreativniji od dešnjaka. Razlog je, navodno, što ljevoruki češće koriste centre za govor u obje moždane polovine, a to podstiče kreativnost.

Mada su mišljenja podijeljena, brojke govore da je među umjetnicima 20 posto više levorukih nego što je to uobičajeno. Pitanje je samo, kako otkriti da li je to zato što su ljevoruki skloniji umjetnosti ili zato što umjetnost pogoduje pretežnom korišćenju lijeve ruke?

Ko je inteligentniji

Ispitivanja o nervnom oštećenju kao uzroku nastanka ljevaka, podstakla su i druga istraživanja moždanih aktivnosti.

Američki naučnici testirali su inteligenciju 10 ljevorukih i 15 desnorukih studenata sa California Institute of Tehnology. Rezultati govornog dijela testa bili su jednaki za obje grupe, ali u rješavanju vizuelnih prostornih zadataka, na primjer, slaganja puzla, dešnjaci su postigli neznatno bolje rezultate.