Stručnjaci objasnili: Zašto je loše da ljubite djecu u usta

08:14, 21.12.2020.
Izvor: novosti.rs
Dete koje ljubite u usta može da izgubi osjećaj za granice vezano za intimne dijelove tijela i može razviti mišljenje da je normalno da ga neko i izvan porodice ljubi u usta.

Stručnjaci često ističu da djeca treba da se osjećaju voljeno i sigurno u porodičnom okruženju, ali poljubac u usta možda nije najbolji način za izražavanje roditeljske ljubavi.

Usne spadaju u posebne delove tela gde bi trebalo da postoji neka granica, objašnjava psiholog Šarlot Reznik. 

- Kada poljubite dijete u usne, pokazujete mu da su granice tijela pomjerene, te da tako može i neko drugi bez problema da poljubi dijete.

To, takođe, uključuje i čvrsto povijanje, prisilno hranjenje i agresivno golicanje. Dakle, invazivni roditelji mogu da povećaju rizik da njihovo dijete razvije "sindrom žrtve", uslijed nesposobnosti da kaže "ne" i upravljanja vlastitim tijelom.

- Ljekari, a posebno stomatolozi, upozoravaju da se u našim ustima nalazi ogroman broj mikroba koji možda neće zaraziti odrasle, ali se mogu prenijeti na djecu i nanjeti im veliku štetu. A budući da je dječiji imunitet slabiji, kroz usta mogu da dobiju i opasne infekcije - objašnajva Šarlot.

- Pored zadravstvenih razloga, dijete se izvan porodice može ponašati na isti način kao i kod kuće, ljubeći drugu djecu ili odrasle u usne. Djeca usvajaju navike oponašajući odrasle - završava Šarlot, preporučujući da djecu ljubimo samo u obraz ili čelo.