Sitnice koje čine da se vaše dijete oseća voljeno

15:34, 07.04.2021.
Izvor: ZenskiMagazin.rs
Svakog dana, svakim svojim postupkom stvaramo nezaboravne uspomene na nas svojoj djeci.

Ono što je sigurno je to da ne želite da vas deca pamte kao nervozne, nezainteresovane, stroge i haotične roditelje koji nikad za njih nisu imali ni vremena ni strpljenja. Pa opet, postavlja se pitanje kako u svijetu koji vam ne ostavlja previše vremena ni za vas same, pronaći dovoljno snage da se povežete sa svojom djecom i posvetite im pažnju koju zaslužuju? Vrijeme brzo prolazi, i sve ono što vam je danas bilo važno da završite bilo u pogledu posla ili kućnih aktivnosti, sutra prestaje da bude važno. S druge strane ono što ostaje važno je način na koji vas vaša djeca doživljavaju. Kako bi se vaše dijete osetilo voljeno nisu vam potrebni veliki gestovi, već male sitnice koje stvaraju magiju.

RECITE IM DA IH VOLITE SVAKOG DANA

Ne dozvolite da se vaša djeca pitaju da li zaslužuju vašu ljubav. Recite im da ih volite svakog dana i koliko ste srećni što su dio vašeg života. Jednostavne fraze poput "volim da provodimo vrijeme sa tobom", ili " ti unosiš toliko radosti u moj život" mogu djetetu popraviti dan do nevjerovatnih razmjera. Ono iznad svega želi da ga njegovi mama i tata vole.

PITAJTE DIJETE KAKO JE PROVELO SVOJ DAN

Stvorite lep ritual pri odlasku na spavanje i zatražite od djeteta da vam detaljno prepriča svoj dan. Pitajte ga šta mu se dogodilo lijepo, na šta je bilo ponosno, da li ga je nešto rastužilo ili naljutilo. Takođe podijelite sa djetetom i ono što ste vi radili tog dana, kako biste ga podstakli da vam priča o svojim osjećanjima i mislima.

PRIČAJTE LIJEPE STVARI O SVOJOJ DJECI DRUGIM LJUDIMA

Kada ste u društvu prijatelja ili članova porodice istaknite neke lijepe stvari o svojoj djeci. Naglasite njihove nove ideje, lijepe gestove, zabavne trenutke koje su imali. Ovo će u velikoj mjeri uticati na njihovo samopouzdanje i učiniće da shvate da ih vi primećujete i cijenite ono što rade.

NAĐITE VREMENA ZA NEŠTO ŠTO VAŠA DJECA VOLE

Svako dijete ima svoja interesovanja i mnogo mu znači kada vi odvojite vrijeme za njih. Koliko god mala i nevažna izgledala, ona su njima bitna, pa bi trebalo da budu i vama. Učestvujte sa njima ako je moguće u aktivnostima koje vole; zatražite da vam pročitaju pjesmu koju su napisali; igrajte se zajedno sa njihovim omiljenim igračkama.

ZATRAŽITE MIŠLJENJE VAŠEG DJETETA O SVAKODNEVNIM STVARIMA

Ukoliko samo vi i vaš partner donosite važne odluke, dijete će se vrlo brzo osjećati kao suvišan član vaše porodice. Učinite da i ono osjeti da je bitno. Pitajte ga koje cvijeće da kupite za baštu, koji kolač biste zajedno danas mogli da napravite, kao i šta bi želilo da obuče povodom nadolazećeg rođendana.

BUDITE SPONTANI

Previše isprogramiran život nikom ne prija a naročito ne djeci. Iako je važno držati se rutine pronađite desetak minuta u toku dana da budete spontani. Ostavite sve što radite i pustite muziku. Pozovite djecu da vam se pridruže na plesnom podijumu. Ispričajte im nešto smiješno iz vašeg detinjstva ili ih poslije vrtića odvedite u zoo vrt bez prethodne najave.