Gdje griješimo?

Najveće roditeljske zablude

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 23.11.2021.18:13

Roditeljstvo je uvijek puno dilema, a nerijetko oni koji vaspitavaju decu postavljaju sebi pitanje gdje i u čemu griješe. Ukoliko smo spremni da se preispitujemo, umijemo često da budemo prestrogi prema sebi.

Sa druge strane postoje i oni roditelji koji djecu vaspitaju stihijski, odnosno po modelu koji su poneli iz svojih porodica. S obzirom na to da se vremena mijenjaju, a sa njima i pravila i obrasci u vaspitanju, oni koji su darovani privilegijom roditeljstva pred dilemom su da li je ono što rade ispravno.

"Greške su sastavni dio života, kako u svemu tako i u vaspitanju djece, ali to nije razlog da roditelji budu previše strogi prema sebi", kaže za "Telegraf" psiholog Marija Ristić.

Ona ističe da je samo važno biti ih svjestan i da bi trebalo shvatiti i razumjeti šta su i koje su najveće zablude roditelja kada je u pitanju vaspitanje djece.

1. Roditelji su odgovorni za sve

"Roditelji jesu odgovorni za mnogo toga kada je vaspitanje u pitanju, ali nisu baš za sve. Oni imaju najveću ulogu u vaspitavanju djeteta, ali na njih utiče i okruženje - bake i deke, a posebno društvo u školskom uzrastu, kao i nastavnici ili učitelji. Zato se dešava da neka ponašanja kod djeteta teško možete da promijenite poslije uticaja sredine", navodi psiholog.

Ristić dodaje da je na roditeljima da se uvijek trude da koriguju postupke djece koje smatraju neispravnim, ali da moraju da imaju na umu uvijek da i drugi ljudi iz okruženja imaju uticaj na njihovu djecu i da ne mogu uvijek i za sve da krive sebe.

2. Batine su dobar vaspitni metod

"Mnogi roditelji su u zabludi da će batinama nešto postići. Možda trenutno i hoće, ali na duge staze to će se prije ili kasnije pokazati kao pogrešan metod vaspitanja. Izbjegavajte vaspitanje koje je zasnovano na strahu. Ako dijete i uradi nešto loše nemojte da mislite da se nikada neće popraviti, ako istog trenutka ne dobije batine", objašnjava sagovornica "Telegrafa".

Ona savjetuje da umjesto batina razgovarate sa djetetom i na taj način korigujete njegovo ponašanje i gradite vještine.

3. Strogost je ključna za dobru disciplinu

"Ovdje je važno napraviti razliku između strogosti, dosljednosti i jasno postavljenih granica… Dosljednost jeste ključ za dobru disciplinu. Mame i tate često miješaju dosljednost i strogost. Za djecu je važno da poznaju pravila, ali je od ključnog značaja da vide da ih vi tjerate da ih se pridržavaju na predvidiv način. Kada to činite trebalo bi da uzmete u obzir cjelokupnu situaciju, uzrast i sposobnosti djeteta. Nije obavezno da uvijek budete strogi", ističe Ristić.

Ona dodaje da je važno da roditelji uvijek imaju na umu da je od onoga što kažu važnije šta i kako čine.

4. Roditelji ne mogu sa djecom da budu drugari i prijatelji

"Ovo je jedna od najčešćih zabluda kada je vaspitanje u pitanju. Većina roditelja smatra da ne možete deci da budete i autoritet i prijatelj, odnosno drugar. Ali to baš i nije tako. Naravno da je potrebno da im budete autoritet. Njima je to neophodno kao priprema za život i da spoznaju kako svijet funkcioniše. Međutim, to ne znači da sa djecom ne možete da uživate u nekim stvarima koje su odlike prijateljstva, a to su dijeljenje tajni, misli, situacija primjerenih za njihov uzrast", objašnjava psiholog.

Ona navodi da se sa djecom možemo zabavljati čak i bolje nego sa svojim odraslim prijateljima.

"Budite što prirodniji i opušteniji u odnosu sa djecom. Poštujte njihovo mišljenje i dozvolite sebi mogućnost da razgovarate, ali i pregovarate sa njima kao sebi ravnima. Kada su u pravu priznajte im i prihvatite njihove argumente, na taj način ćete podići njihovo samopouzdanje i dati im na važnosti", poručila je psiholog.

Tagovi: