Riješ stručnjaka

Koliko djeca treba da spavaju

  • Izvor: 24sata.hr
  • 13.09.2021.16:56

Kako djeca postaju starija, tako trebaju i manje sna. Ipak dok su manja, spavanje po danu važno za njihov razvoj.

Djeca od godinu do tri godine trebaju između jedan do tri sata sna po danu, a najbolje vrijeme za drijemanje je sredina dana, kaže stručnjak za spavanje Ana Mekmilan, prenosi "24sata.hr".

Drijemanje ima ključnu ulogu u spavanju i ponašanju mališana jer umanjuje 'pritisak na san', objašnjava Mekmilan.

Pritisak na san je nakupljanje kemikalije u mozgu koja se naziva adenozin. Nakupljanje se događa kada smo budni i aktivni. Kada te razine postanu previsoke, postajemo preumorni. Mališani jednostavno nemaju sposobnost da budu 12 sati bez sna, pa je drijemanje tokom dana važno za njih.

Raspored spavanja mijenja se kako bebe odrastaju. Prelaz na jedno drijemanje je glavna prekretnica za koju Mekmilan kaže da se uglavnom događa u dobi od 12 do 18 mjeseci. Drijemanje je važno za njih jer mozak tada obavlja važne zadatke, pa Mekmilan savjetuje da bi djeca u ovoj dobi trebala drijemati između jedan i tri sata.

Ako dijete previše spava preko dana, cijenu ćete vjerovatno platiti noću. Mekmilan upozorava da posljedice pretjeranog sna preko dana uključuju nemogućnost spavanja po noći, buđenja usred noći i nepodnošljivo rana jutra. Iako je jako teško buditi usnulo dijete, ako se drijemanje oduži, to je vjerovatno u vašem najboljem interesu.

Na pitanje je li doba dana kada dijete po danu ide spavati važno, Mekmilan je odgovarala s 'da'.

Maloj djeci je potrebno dovoljno vremena da povećaju 'pritisak na spavanje', odnosno da postanu dovoljno umorni da mogu imati dobar noćni san, dodala je, a piše "PureWow".

Tagovi: