Istraživanja

Kako zagađenje zraka utiče na zdravlje djece?

  • Izvor: avaz
  • 08.09.2021.18:17

Izlaganje visokom nivou zagađenja zraka može učiniti djecu gojaznom i izložiti ih većem riziku od astme, otkrilo je novo istraživanje.

Važan faktor

Istraživanje je pokazalo da gojazna djeca imaju 79 posto veće šanse da dobiju astmu.

I dok bi moglo biti mnogo uzroka gojaznosti kod djece, zagađenje zraka bi moglo da bude važan faktor koji tome doprinosi, navodi se u istraživanju. Istraživanje “Lung Care Foundation” i “Pulmocare Research and Education” je prvo koje je u Indiji uspostavilo vezu između djece s prekomjernom težinom, astme i zagađenja zraka.

Stručnjaci su dugo upozoravali da dugotrajno izlaganje zagađenom zraku može da dovede do respiratornih oboljenja, posebno među djecom. Kažu da su potrebne hitne mjere da se ona zaštite.

Iz “Lung Care Foundation” pregledali su 3.157 djece u 12 škola, nasumično odabranih, iz Delhija i južnih indijskih gradova koji imaju relativno čistiji zrak. Utvrđeno je da je 39,8 posto djece iz Delhija imalo prekomjernu težinu u poređenju sa 16,4 posto u južnim gradovima zemlje.

Širom svijeta

Ono što je prijavljeno su čestice (PM2,5) koje su opasni sitni zagađivači u zraku, a koje su pronađene u gradovima u kojima je rađeno istraživanje. Svake godine zagađenje zraka u Delhiju dostiže nivoe koji su oko devet puta viši od onog koji Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra sigurnim. To nije slučaj samo s Indijom i u drugim državama širom svijeta zrak je, takođe, zagađen.

Izlaganje visokom nivou zagađenja zraka može učiniti djecu gojaznom i izložiti ih većem riziku od astme, otkrilo je novo istraživanje, piše Avaz.


Tagovi: