Kako uspostaviti zdrave prehrambene navike kod vaših mališana?

14:06, 08.04.2021.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Rano usvajanje zdravih prehrambenih navika kod beba doprinosi njihovom pridržavanju tokom cijelog odrastanja, što unaprijeđuje rast i razvoj mališana. Nekoliko navedenih savjeta pomoći će novopečenim roditeljima da spoznaju kako najlakše potaknuti njihovu djecu na zdraviju prehranu.

Sve rutine koje vaša beba razvije u prvoj godini života potencijalne su navike kojih se može držati tokom cijelog svog života. Bebine prehrambene navike često traju cijeli život i to je sjajan razlog da se vaše dijete rano navikne na zdrav izbor hrane.

Magazin Baby navodi nekoliko savjeta za uspostavljanje zdravih prehrambenih navika kod mališana.

Započnite rano

Raznolika ponuda povrća i voća (u manjoj količini) naviknut će vaše dijete na njihov ukus i teksturu. Istraživanja su pokazala da će bebe čija je prva hrana povrće gorkog okusa vjerovatnije prihvatiti ove okuse u narednim godinama. Osluškivanje znakova bebine gladi i sitosti i hranjenje u skladu s tim može im pomoći da zadrže urođeni instinkt kada i koliko žele jesti.

Prihvatite da će biti različitih reakcija na okuse

Lica beba pokazuju urođenu reakciju na gorak ukus. Istraživači su otkrili da ova reakcija lica nestaje kada bebe ponovno probaju isti ukus. Smiješno lice u prvom dodiru sa novom hranom, stoga ne mora nužno značiti da se vašem djetetu ne sviđa određena namirnica koju je tek probalo. Kako bebe rastu i ovaj refleks iščezava.

Budite dosljedni u zdravim prehrambenim navikama

Ne odustajte ukoliko vaše dijete ne prihvati novi ukus iz prvog puta. Može potrajati između 10 i 15 pokušaja dok ne zavoli novu hranu, pogotovo ako su jela gorkog okusa, poput kelja, brokule ili špinata. Ako vaša beba prvi put nije htjela probati novu hranu, pokušajte ponovo nakon nekoliko dana.

Isprobajte "nove" okuse zajedno

Bebe i mališani nauče nove stvari oponašajući druge, a isto je i kada su u pitanju zdrave prehrambene navike. Njihovi najveći uzori su roditelji. Ako gledaju kako uživate u zdravim izborima hrane, i njih će htjeti probati. Najbolji način da pokažete svojoj djeci koliko i sami uživate u hrani je tokom redovnih porodičnih obroka.

Pazite na piće

Kad je vaše dijete žedno, ponudite mu vodu ili nezaslađena pića. Voćni sokovi sadrže puno voćnog šećera i nisku hranjivu vrijednost, a bilo koji napitak bogat šećerom može oštetiti zube vašeg mališana.

Grickalice mogu biti zdrave i ukusne

Grickalice bi trebale biti mali obroci koji će zadovoljiti apetit vaše bebe. Pazite da veličina porcije bude odgovarajuća, tako da je vaše dijete ponovno gladno glavnog obroka. Isprobajte zdrave opcije za grickalice, poput cvjetova brokule na pari, štapića sira ili nemasnog jogurta.

Bebe koje se od ranije naviknu na ove zdrave prehrambene navike, vrlo vjerovatno će ih se držati u toku odrasle dobi. To im pomaže da zadrže zdravu težinu i način života. Život može postati neuredan i jednako kao što i mi povremeno uživamo u čokoladi ili kolaču, tako će i vaš mališan. Međutim, svaki napor koji uložite u razvoj zdravih navika će rezultirati zdravijim načinom života kako tokom odrastanja tako i u kasnijim godinama.