Kako se izboriti sa predškolcem koji i dalje spava sa roditeljima?

12:26, 14.01.2021.
Izvor: ZenskiMagazin.rs
Kada dijete dođe do predškolskog uzrasta, ono bi trebalo da može samo da boravi u sobi i spava u svom krevetu, umjesto sa roditeljima.

Obično su roditelji jedinog ili najmlađeg od sve djece popustljivi u pogledu dozvoljavanja svojim mezimcima da spavaju sa njima u krevetu. Ukoliko ste se prepoznali, treba da znate da vaš slučaj nije toliko rijedak koliko vam se možda čini, i da sličnih problema ima gotovo svaka treća porodica. Prije svega budite pažljivi prema svom djetetu, ali čvrsti u vašoj odluci. Postavljanje granica je ključno za rješavanje ovog problema.

PREPOZNAJTE PROBLEM

Ne možete početi sa postavljanjem granica svom djetetu ako za njima ne vidite potrebu. Ako zbog djeteta u krevetu, spavate jako malo jer je nemirno i nema dovoljno mjesta za sve vas, pri čemu ste ujutro umorni i ne možete da funkcionišete jasno je da je problem prisutan. Ako ste pri tom mrzovoljni i ljuti na svoje dijete, ono neće razumeti šta se dešava, a vi ste ta osoba koja treba da promjeni tok stvari.

OBJASNITE DJETETU NOVA PRAVILA

Slijedeći korak je ključan jer treba jednostavnim rečima da objasnite djetetu da je već dovoljno veliko i da treba da spava u svom krevetu. Pobrinite se da djete pri tom shvati da ga vi ne izbacujete iz kreveta i da ste uvijek tu i da ga čuvate. Budite precizni u postavljanju granica i novih pravila, kako djete ne bi pomislilo da je to samo privremeno, ili da je nešto skrivilo pa da ga kažnjavate.

BUDITE ISTRAJNI

Čitav koncept roditeljstva bazira se na istrajnosti. Djeca znaju da budu zaista uporna i da testiraju vaše granice. Međutim ni jedna granica nema smisla ako ne namjeravate da je se držite prije svega vi. Uprkos njihovom negodovanju, svađanju i suzama, treba da imate na umu da ne radite ništa loše, već da je upravo ovaj postupak pozitivan i za vas i za dijete.