Kako da pomognete ljutom djetetu da smiri svoja osjećanja?

13:59, 03.03.2021.
Izvor: ZenskiMagazin.rs
Thumbnail
Dijete koje je srećno smijaće se na sav glas, skakati i vrištati ne razmišljajući pri tom da li bi to nekom moglo smetati. Slično tome, dijete koje je trenutno ljuto zbog nečeg će svoja osjećanja izražavati putem suza, vrištanja, udaranja i bacanja na pod. Samim tim uloga roditelja je nezahvalna, jer oni prije svega treba da se pobrinu da se djeca bilo u napadu besa ili pri velikoj radosti ne povrede, kao i da ne povrede druge oko sebe. T

Teži od ova dva slučaja je onaj kada je dijete besno, i kada ne znate kako da mu prustupite. Srećom, postoje neki isprobani načini koji djetetu mogu da vrate osjećaj smirenosti.

NAPRAVITE RAZLIKU IZMEĐU BESA I AGRESIJE

Svako od nas se ponekad naljuti. Kada je bes produkt trenutno dešavanja oko djeteta, on se smatra prolaznim stanjem i u tom je slučaju potrebno dozvoliti djetetu da izrazi svoja osjećanja, kako bi znao da ih prepozna i nauči da se nosi sa njima. S druge strane agresija je negativan efekat besa, što znači da neka djeca mogu pokušati u napadu besa da povrijede sebe ili druge. Potrebno je dakle da spoznate razliku između emocionalnog problema i onog u dječijem ponašanju. Odgovor i rješenje problema leži u shvatanju dječijeg besa i potencijalne agresije

IGNRIŠITE PONAŠANJE KOJE NIJE AGRESIVNO

Kada spoznate razliku između besa i agresije, znaćete kada treba da reagujete a kada da pustite da ljutnja prođe kroz to malo biće bez vašeg miješanja. Prvi korak ka vraćanju osjećaja smirenosti je ignorisanje. Ovo vam može zvučati kontra-produktivno, ako ste tip roditelja koji skače svaki put kada dijete zaplače, ali je važno da ne pridajete pažnju ljutnji djeteta koja je neosnovana ako se ono nalazi u sigurnom prostoru. Kada se smire (i isplaču pri tom), doći će i razgovaraće sa vama o problemu koji ih muči.

OMETAJTE GA RAZGOVOROM I SVOJOM BLISKOŠĆU

Mnogo puta možete da promjenite tok stvari ako obratite na vrijeme pažnju na ponašanje vašeg djeteta. Ako primjetite da dijete drži neku igračku iznad glave kojom bi potencijalno moglo nekog da udari, zatražite da vam je pokaže i kaže vam nešto o njoj. Drugim riječima ometajte ga u namjeri koju ima. Ovaj jednostavan način skretanja pažnje je nabolji za izbjegavanje problematičnih situacija. Kod starije djece to bi mogle da budu stisnute usne ili namrgođeno lice kada je samo dovoljno da ih zagrlite i pokažete im da nisu sami u svom besu.

ISKORISTITE HUMOR DA UBLAŽITE SITUACIJU

Deca obično osećaju bes kada nešto ne uspjevaju da urade iz trećeg, petog pa čak i desetog pokušaja. Tada imaju potrebu da izraze svoje nezavoljstvo putem besa. Ako iskoristite humor na pravi način možete izbjeći ovakva dešavanja. Nikako ne koristite sarkazam ili podsmijevanje koje može samo napraviti još veći problem. Istaknite neku situaciju u kojoj ste sami ispali smešni, ili ispričajte neki kratak vic koji će im odvratiti pažnju od neuspjele situacije.