Kada je pravo vrijeme da vaši mališani uče razlikovati boje

19:16, 05.04.2021.
Crvena i žuta su dvije boje koje bi dijete od tri godine već trebalo da razlikuje, jer se u tom uzrastu počinje razvijati njihova percepcija za boje.

Upravo zbog toga je sasvim očekivano da vaše dijete umije da razvrstava igračke u žutoj ili crvenoj boji, da razlikuje nijansu banane od paradajza i slično. Kada mu dodajete neke predmete u tim bojama, naglas mu ponovite: “Ovo je crvena majica” ili “Evo ti žuta igračka”.

Stručnjaci kažu da bi odmah potom trogodišnjak mogao da nauči da imenuje zelenu i plavu, a tek potom je spreman za upoznavanje i identifikaciju ostalih tonova. Ali, tek kada ste sigurni da je naučio ove četiri boje, možete da krenete da ga upoznajete sa ostalim i tako radite na razvoju njegove percepcije.

Vrlo je važno da se sa tim ne žuri, jer mališan mora prvo da se fokusira na osnovne boje, da bi mogao da se uključi u prepoznavanje ostalih.

Da bi učenje bilo zanimljivije i bez stresa, uvedite ga tokom igre, pa tako razvrstavajte sa djetetom igračke po bojama, koristite plastelin, crtajte, bojite, pravite voćnu salatu po nijansama. Ovo može da bude veoma zabavno i da i vas opusti.

 magazin.novosti.rs