Jesu li kućni ljubimci dobri za djecu?

  • 31.03.2021.20:13

Malo koje dijete ne voli životinje, ali nisu svi roditelji spremni primiti mačku ili psa u svoj dom.

Nekoliko faktora
Kako biste razmotrili da li je nabavka kućnog ljubimca zaista dobar korak, potrebno je uzeti u obzir nekoliko faktora. Nemojte dozvoliti djetetu da prebaci brigu o ljubimcu na vas, a da se ono zadovolji samo njegovim prisustvom.

- Imajte u vidu da ne postoji univerzalni uzrast djeteta kada je pogodno pokloniti životinju. Svaki uzrast može biti odgovarajući. Neke porodice imaju ljubimca i prije rođenja djeteta, a neke tu odluku donose tek kasnije.

- Prije nego što krzneni gost stigne u vašu kuću, utvrdite ko će biti njegov gazda - vi ili dijete. Ako dijete samo pristane preuzeti tu ulogu, morate mu jasno predočiti odgovornost koju ona nosi. Mala djeca mogu sbrinuti o hrani i vodi za životinju.

Suočavanje djeteta
- Emotivna i psihološka podrška koju kućni ljubimac pruža može djelovati podsticajno na dijete.

- Imajte u vidu da se većina mačaka i pasa linja, što nije pogodno za sredinu u kojoj borave djeca. Ako je dijete sklono alergijama, posavjetujete se s ljekarom.

- Argument koji često odvraća roditelje od kupovine ljubimca jeste suočavanje djeteta sa smrću životinje. Zbog toga bi, prema stavu psihologa, kroz razgovor trebalo predočiti djetetu da ljubimac neće živjeti vječno.