Istraživanja otkrivaju: Previše vremena provedenog sa djecom može naškoditi njihovom zdravlju

10:22, 24.03.2021.
Ukoliko provodimo previše vremena sa djecom, a naše misli su fokusirane na nešto drugo, to znači da smo odsutni i da u tom druženju ne uživa ni dijete, ni roditelj. Vrijeme koje provedete sa djecom u aktivnoj igri, razgovoru ili učenju mnogo je kvalitetnije od pukog prisustva. Pojedina istaživanja su došla do sljedećeg zaključka.

Istraživanje koje je objavljeno u magazinu Marriage and Family došlo je do zaključka da nije važno koliko vremena provodite sa decom, već kako ga provodite. Tačnije, previše vremena provedeno sa decom nije dobro i može škoditi, pokazalo je istraživanje.

Ako se pitate kako je to moguće, evo odgovora.

Istraživanje naglašava važnost vašeg raspoloženja po mališana. Tačnije, ukoliko ste nervozni, tužni ili umorni i uz to vrijeme provodite sa decom, to može biti loše po njih i nametnuti im neprijatnost koju vaša energija nameće.

Istraživanje je obuhvatailo uzrast djece od 3 do 11 godina. Najvažnija stavka do koje su naučnici došli jeste da kvalitetno vrijeme koje roditelji provedu sa djecom zapravo i utiče na njihov uspjeh, ocjene i društvo koje biraju.

Mnoge majke osjećaju krivicu zbog vremena koje ne provode sa djecom, ali bi trebalo da znaju da svaki trenutak koje provedu sa mališanima treba da bude aktivan, kvalitetan i da su prisutne i mentalno, a ne samo fizički.

Stoga, mame, ne treba da vas grize savjest ukoliko niste svakog trenutka pored djeteta, već se trudite da druženje bude ispunjeno na pravi način. To će sigurno pamtiti i biće im zabavno.

Istraživanje objavljeno 2020. godine ističe da ukoliko oba roditelja rade posao u kojem uživaju, cijela porodica će biti srećnija i ispunjenija. Dok, ukoliko oba roditelja rade posao koji ne vole i jer moraju, ukoliko brinu oko finasija - to znači da u porodici vladaju napeti odnosi i nezadovoljstvo.

Poznato je to da se energia roditelja prenosi na djecu, pa tako svako nezadovoljstvo partnerskim odnosom, poslom ili bilo kakva anksioznost se može prenijeti na djecu.

Tako da, ukoliko mislite da ste loša majka jer ne provodite dovoljno vremena sa djetetom, sjetite se ovog istraživanja i toga da nije važna samo fizička prisutnost majke sa djetetom.

Jedino je važno kako to vrijeme provodite. Stoga, zabavite se, gledajte neki super film, učite, slušajte muziku, kuvajte sa djecom, igrajte se, ma uživajte.

(yumama.com)