Da li držim bebu pravilno? Pogledajte kako da postupate sa djetetom tokom prvih mjeseci

  • 02.03.2021.09:18

Bebice su malena i krhka stvorenja, a strah od toga da je ne povrijedimo dok je u našim rukama je potpuno prirodan. Pogledajte jednostavne savjete kako da se ophodite prema novorođenčetu.

Kako da uhvatim bebu? Šta ako je povredim? Da li lepo držim glavicu? Sve razumijemo, nikome dolazak prvog djeteta nije bio lak i niko se nije rodio naučen.

Postoje neki univerzalni savjeti i smjernice koje će vam čak i vaša majka ili baka reći, a mi smo samo neke od njih izdvojili za vas.

Kako 'rukovati' sa bebom

Važno je da pratite razvoj djeteta i da naučite da 'rukujete' sa njim. Pogledajte kako to možete postići:

- Operite ruke (ili koristite sredstvo za dezinfekciju ruku) prije nego što dodirnete bebu. Novorođenčad još uvek nemaju jak imunitet, pa postoji rizik od infekcije. 

- Poduprite bebinu glavu i vrat. Podignite glavu dok nosite bebu i poduprite je kada nosite bebu uspravno ili kada želite da je položite da legne.

- Nikada nemojte tresti novorođenče, bilo u igri ili u frustraciji. Treskanje može prouzrokovati krvarenje u mozgu, pa čak i smrt. Ako treba da probudite novorođenče, nemojte to raditi treskanjem - umjesto toga, golicajte mu stopala ili ga nježno dodirujte po nosiću ili usnicama.

- Uvjerite se da je vaša beba dobro pričvršćena za nosač, kolica ili sjedište za automobil. Ograničite bilo koju aktivnost koja može biti previše gruba ili odskočna.

- Imajte na umu da vaše novorođenče nije spremno za grubu igru, kao što je nagibanje u kolenu ili bacanje u vazduh.

Emocionalna povezanost sa bebom je važna

Vezivanje za sopstveno dijete je vjerovatno jedan od najljepših osjećaja na svijetu, a dešava se prilikom prvog susreta, čak i kada je dijete još uvek u stomaku. Fizička bliskost može da podstakne emocionalnu povezanost između vas i vašeg djeteta.

Za novorođenčad vezanost doprinosi njihovom emocionalnom rastu, što takođe utiče na razvoj u drugim oblastima, poput fizičkog rasta. 

Bebe obično vole glasove, poput razgovora, blebetanja, pjevanja i gugutanja. Vaša beba će vjerovatno voljeti i da sluša muziku. Zvečke za bebe i muzički mobilni uređaji su dobri načini za stimulisanje sluha vaše bebe. Ako se vaše dijete nervira, pokušajte da pjevate, recitujete poeziju i pesme za vrtić ili čitate naglas dok je mazite, ljuljuškate ili uspavljujete.

Držanje bebe

Što se tiče državnja bebe, u prva tri mjeseca neophodno je da se jednom rukom pridržavaju bebina glavica i vrat, a drugom ostatak tijela. Njeno tijelo treba da bude u horizontalnom položaju, a rukice i nogice bi trebalo da budu slobodne kako bi se neometano pokretale. Kako dijete raste, roditelji, treba da povedu računa o položajima djeteta kada sedi, leži, kada se uspravlja i kada polako uz pomoć roditelja počinje da hoda. Veoma je važno držanje, jer nepravilni položaji mogu izazvati krivljenje kičme, vrata ili zglobova.

(yumama.com)

Tagovi: