Da dijete bude zdravo i tokom sezone virusa: 7 načina da poboljšate imunitet mališana

09:55, 22.02.2021.
Tokom sezone virusa treba dodatno voditi računa o podizanju opšteg imuniteta najmlađih! Pravilna ishrana, dovoljno odmora, vitaminski suplementi olakšaće im simptome ako se bolest pojavi. Ipak, u moru proizvoda teško je odabrati one koji su najučinkovitiji.

Ništa nas više ne boli od gledanja djeteta koje se razboljelo. Ljudski imunološki sistem zadužen je za detekciju neprijateljskih mikroba ili virusa. A da do bolesti ne bi došlo - antitijela i imunološka zaštita su najvažniji!

Za razliku od odraslih, čiji je imunološki sistem već upoznat sa mnogim virusima i bakterijama, djeca nemaju "bazu podataka" za suzbijanje bolesti i zato se češće razboljevaju, posebno u kolektivima.

Evo nekoliko pravila koje treba slijediti kako bi dječiji imunitet ojačao:

Život pod 'staklenim zvonom'

Odrastanje pod "staklenim zvonom" često se završava djetetovom izolacijom iz prirodne okoline, što nije preporučljivo. Dijete možda neće biti toliko često bolesno, ali kada se jednom razboli, teško će se suprostaviti mikrobima. Takođe, dijete koje živi u sterilnom prostoru, kad odraste postaje osjetljivo na ozbiljnije bolesti. Razlog leži u neizgrađenom imunitetu, koji nije bio izložen bacilima. 

Važnost boravka u prirodi

Većina naučnika se slaže da je krivac za učestale prehlade i grip u zimskom periodu to što djeca provode mnogo vremena u kući. Kad se prostorija previše zagrijeva zimi, vazduh se isušuje. Izlaskom na svjež i hladan vazduh sluznica reaguje pojačanim lučenjem sekreta. I kretanje ubrzava disanje, a time najčešće i čišćenje disajnih puteva. Svjež vazduh i vitamin D potrebni su svakom organizmu za ojačavanje imuniteta. 

Uloga hrane nije precijenjena

Hrana! Toliko o njoj pričamo da mnogi banalizuju njenu ulogu. Još davno Hipokrat je rekao kako je hrana lijek, a to će potvrditi i doktori savremenog doba.

(yumama.com)

Za jak imunitet posebno je važna hrana bogata cinkom, vitaminom C i vitaminom E – upravo će ove namirnice dati snažan antioksidativan odgovor i pomoći najmlađima u obrani od virusa.

Pametni 'pomagači'

Dječiji imunitet uvijek treba potporu, tokom sezone virusa i prehlada, u vijreme povratka u školske klupe ili kad nastupe prvi znakovi bolesti. Takođe, za djecu koja češće boluju od bolesti koje se ponavljaju, poput prehlade, kašlja, upale uha suplementi su od izuzetne važnosti.

Dojenje – zlatni standard

Kolostrum prisutan u majčinom mlijeku smatra se zlatnim standardom u izgradnji djetetovog imuniteta. Studije su pokazale da bebe koje su dojene najmanje šest mjeseci imaju bolje razvijen imunološki sistem te su manje sklone infekcijama i alergijama.

Zdrava crijeva

Zdravlje crijeva presudno je za dobar probavni sistem, gdje nastaje većina svih infekcija. Hrana bogata probioticima jača crijevni trakt i pomaže rast dobrih bakterija. Jogurt je sjajan način za uključivanje probiotika u svakodnevnu ishranu. Posebne bakterijske kulture kao što su laktobacili ili bifidobakterije kojih ima u jogurtu čak mogu pomoći kod zatvora ili takozvanih lenjih crijeva. 

Spavanje

Većini djece treba najmanje deset sati neprekidnog sna. Veza između kvalitetnog sna i snažnog imuniteta već je dokazana nizom istraživanja, a razlog je uvijek isti – ako ne spavamo, tijelo nema priliku da se obnovi, zbog čega slabi. Dobar san bitan je i za proizvodnju hormona rasta, koji se najviše oslobađa upravo tokom spavanja.