Rasel Vot

Zatopljavanje u odnosima SAD-Huavej? Visoki zvaničnik traži odlaganje blokade

10:09, 10.06.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Direktor Kancelarije za upravljanje i budžet Bijele kuće, Rasel Vot zatražio je odlaganje primjene zabrane Huaveja, objavio je Volstrit žurnal.

Prema izvještaju lista, Vot je pismenim putem zatražio od potpredsjednika SAD Majka Pensa i članova Kongresa odlaganje primene Akta o ovlašćenjima nacionalne odbrane koji sadrži odredbe usmjerene protiv Huaveja i zabranjuje agencijama SAD da posluju sa tom i drugim kineskim kompanijama.

Vot vjeruje da bi primjena tih odredbi rezultirala "dramatičnim smanjenjem" broja kompanija koje bi mogle da snabdijevaju vladu.

"Iako administracija u Vašingtonu prepoznaje značaj tih odredbi za nacionalnu bezbjednost, određen broj agencija čuo je za značajnu zabrinutost širokog spektra potencijalno ugroženih dioničara, koji bi bili pogođeni" kada bi se pravila striktno primenjivala, kaže su u pismu u koje je Volstrit žurnal imao uvid.

Sjedinjene Države stavile su Huavej na crnu listu prošlog mjeseca, čime mu je otežano da posluje sa američkim kompanijama.

Kina je zauzvrat rekla kako stvara sistem za zaštitu svoje tehnologije.

"Kina... nikada neće dozvoliti određenim zemljama da koriste kinesku tehnologiju kako bi spriječavale razvoj Kine i kineskih preduzeća", objavio je Pipls dejli, ne objašnjavajući detaljnije ono što je zvanični Peking nazvao upravljanje nacionalnom tehnološkom bezbjednošću, kako je to prenijela agencija Sinhua.