Useljiva zona

Vanzemaljski život postoji tamo gde su zvijezde "stisnute" zajedno?

08:04, 13.03.2019.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Vanzemaljski život mogao bi se naći u solarnim sistemima gdje su zvijezde "stisnute" jedna uz drugu, praveći takozvanu "useljivu zonu", pokazuje novo istraživanje naučnika Univerziteta u Šefild.

Ranija istraživanja uglavnom su se fokusirala na planete i potencijalni život oko zvijezda koje su slične našim, polazeći od pretpostavke da će bilo koji drugi solarni sistem u kom bi mogao da postoji život, izgledati kao naš.

Kako prenosi Independent, novo istraživanje ukazuje da formiranje zvijezda u binarnim sistemima može omogućiti planetama oko njih pravu temperaturu, u kojoj može biti vode i život može da procvjeta. Kada naiđu na treću zvijezdu, binarni par zvijezda može biti "gurnut" zajedno. To bi moglo da proširi zonu za život.

Useljiva zona - Goldilocs je udaljenost od zvijezda gde nije ni pretoplo ni previše hladno. Smatra se da je otprilike jedna trećina zvijezdanih sistema u našoj galaksiji sastavljena od ovih binarnih parova. 

Istraživači su koristili kompjuterske simulacije da bi razumjeli kako zvezde mogu da budu u interakciji, i kako će susreti uticati na parove dvije zvijezde.

"U tipičnom 'zvjezdanom rasadniku', gdje bi se nalazilo oko 350 binarnih objekata, njih oko 20 bi bilo stisnuto, tako da dolazi do proširenja useljive zone, a time i mogućnost vanzemaljskog života. U nekim slučajevima te useljive zone su se čak preklapale. To bi povećalo šanse za život", otkrili su istraživači.

Oni sugerišu da postoji više binarnih sistema nego što smo mislili, što povećava izglede za vanzemaljski život.

"Dakle, oni svjetovi pisaca naučne fantastike - gdje dva sunca sijaju na nebu iznad vanzemaljskog života - sada izgledaju mnogo vjerovatnije", navode stručnjaci.

Okriće da bi se stabilni solarni sistemi mogli razvijati na mjestima koja se veoma razlikuju od naših, jasno je koliko malo podataka o njima postoji. Novo istraživanje moglo bi dalje istražiti šta se dešava oko tih sistema, i pokušati otkriti kakva okruženja se tamo mogu naći.