Novi teleskop će pomoći u otkrivanju

VANZEMALJCI PUCAJU SELFIJE? Na Mjesecu se pojavljuju bljeskovi koje naučnici NE MOGU OBJASNITI

15:59, 04.06.2019.
Izvor: Srpskainfo.com
Thumbnail
Iako ljudi već godinama proučavaju Mjesec, činjenica je da o tom prirodnom Zemljinu satelitu još mnogo toga ne znamo.

Tako, na primjer, naučnike zbunjuje to što nekoliko puta sedmično na površini Mjeseca mogu primijetiti kratke bljeskove svjetlosti. Može li to biti dokaz života na Mjesecu? Vanzemaljci koji rade selfije?

Naučnici nisu sigurni šta je tačno uzrok tim bljeskovima, ali grupa njemačkih astronoma ima zanimljivu teoriju, javlja Zimo.co.

Oni smatraju kako su bljeskovi posljedica seizmičke aktivnosti na Mjesecu. Kad se površina pomakne, plinovi koji reflektuju svjetlost iz dubine dolaze na površinu Mjeseca. To bi moglo objasniti ovaj fenomen, istaknuo je Hakan Kajal, profesor svemirske tehnologije s Julius-Maximilians-Universität.

Naučnici za ovaj fenomen znaju još od sredine prošlog vijeka, ali nisu mu pridavali previše pažnje. Novi lunarni teleskop koji je u aprilu počeo s radom u Španiji mogao bi pomoći da se napokon razriješi taj misterij.

Pomoću njega naučnici će tražiti bljeskove na Mjesecu i analizirati ih koristeći napredne algoritme. S obzirom na sve više igrača koji žele poslati ljude na Mjesec, ne bi bilo loše da otkriju što se skriva iza tih tajanstvenih bljeskova prije nego što novi astronauti prošeću površinom i izgrade lunarnu bazu.