Realna igra

Ukrajinska kompjuterska igra podsjeća na nuklearnu katastrofu u Černobilu

07:40, 30.04.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Developeri igre Isotopium: Chernobyl su inspiraciju pronašli u Černobilu, ukrajinskom gradu koji se veže za nuklearnu katastrofu iz 1986. godine.

Napušteni grad Pripjat u sjevernom dijelu Ukrajine je tih i pust, životinje slobodno hodaju, a priroda je odavno počela dominirati što se može vidjeti i po obraslim objektima. Ukrajina je u petak obilježila 33. godišnjicu katastrofe u nuklearnoj elektrani u Černobilu koja se dogodila 1986. godine.

Developeri su oživjeli grad duhova u kompjuterskoj igri Isotopium: Chernobyl u kojoj igrači voze tenkove Pripjatom, bore se protiv protivnika i traže isotopium, izvor energije. Igra košta 9 dolara, a istovremeno je može igrati 20 osoba.

Ova igra je posebna jer igrači ne igraju u virtuelnom svijetu, nego upravljaju pravim robotima u areni. Roboti su opremljeni kamerama i kompjuterima, a arena, odnosno 3D model, smješten je u podrum udaljen oko 150 km od Černobila. Grad je urađen veoma detaljno, a dosad se prijavilo 60.000 ljudi koji žele igrati igru.

Developeri su za kreiranje grada koristili Google Maps i fotografije Černobila, kao i zgrade, hotele, koncertnu dvoranu, zabavni park i stadion u Pripjatu.