Šangaj

U ovaj grad je budućnost već stigla!

07:47, 16.05.2019.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Televizijski toranj u Šangaju odavno nije samo predajnik za emitovanje signala. U njemu se nalazi hotel, muzej, bioskop, rotirajući restoran i vidikovac od koga, u svakom smislu te riječi, zastaje dah.

Jedna od najatraktivnijih zgrada u Šangaju, televizijski toranj, građen je od 1991. do 1994. godine. Visok je 468 metara.

Impresivan pogled sa ovog „Bisernog tornja", kako ga u Kini nazivaju, dokle god vam doseže pogled, sa sve četiri strane svijeta, pruža se na Šangaj.

Posjetioce uz i niz toranj prevozi lift na sprat. Kako oni kažu, „dabl-deker lift", čija je brzina oko 20 kilometara na čas. Toranj ima 153 sprat.

Na 267-om metru ovog tornja nalazi se rotirajući restoran. Gosti, sjedeći uz ručak, za sat vremena, obiđu čitav krug oko Šangaja. Zadivljujuće, kao i sam grad.

Toranj je najposjećeniji u večernjim satima kada uz okolne zgrade ovaj dio grada sija jače nego Las Vegas. Do prije 12 godina je bio najviša zgrada u Kini. Danas je peti najviši toranj u svijetu. Od Ajfelovog viši je za 144 metra, a od Avalskog više nego duplo, 264 metra.

Ovaj „Biserni toranj" jedna je od najvećih atrakcija Šangaja i svakoga dana ga posjeti oko 10.000 ljudi. Samo na lift čeka se u prosjeku od sat vremena do pet sati.

Od ribarskog naselja do megalopolisa, Šangaj je brzo stigao. Za svega stotinu godina. Početkom 20. vijeka ovde je živjelo oko milion ljudi. Danas ih je 25 puta više.