Naučna studija

U ljudskom mozgu strukture i oblici imaju do 11 dimenzija

14:39, 03.07.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
U ljudskom mozgu nalaze se strukture i oblici koji imaju i do 11 dimenzija, zaključak je velike naučne studije, koju prenosi "Sajens alert".

Naučnici procjenju da se u ljudskom mozgu nalazi nevjerovatnih 86 milijardi neurona, sa nekoliko veza od svake ćelijske mreže u svakom mogućem pravcu.

Oni formiraju super-ogromnu ćelijsku mrežu koja ljude čini posebnim za razmišljanje i svijest.

Grupa naučnika okupljenih oko projekta "Blu brein" /Plavi mozak/ dobila je rezultate koji još nikada nisu viđeni u svijetu neuronauke.

Tim je uspio da pronađe strukture u mozgu koje predstavljaju višedimenzionalni svemir.

Tokom studije, naučnici su koristili tehnike kompjuterskog modeliranja kako bi shvatili kako se tačno ljudske moždane ćelije mogu organizovati da bi izvršile složene zadatke.

Korišteni su i matematički modeli algebarske topologije da bi naučnici shvatili strukture i multidimenzionalne geometrijske prostore u moždanim mrežama.

U studiji je naznačeno da se strukture "formiraju u isto vrijeme kada su prepletene u savez, koji generiše preciznu geometrijsku strukturu".

Henri Markram, neuronaučnik i direktor projekta "Blu brein" u Lozani, ističe da su "pronašli svijet koji nisu mogli ni zamisliti".

"Postoji više desetina miliona objekata, čak i u manjem dijelu mozga, kroz sedam dimenzija. U nekim smo mrežama našli strukture i do 11 dimenzija", naglašava on.

Kako tvrde naučnici, svaki neuron unutar mozga može se povezati sa susjednim da onda formiraju objekat sa složenim vezama.

Što se više neurona pridruži grupi, više se dimenzija dodaje objektu.

Koristeći se algebarskom topologijom, naučnici su modelirali strukturu unutar virtuelnog mozga, uz pomoć kompjutera.

Onda su obavili eksperimente u stvarnom moždanom tkivu kako bi potvrdili rezultate. Pošto su dodali stimulans u virtualno tkivo mozga otkrili su da su se sastavile grupe progresivno viših dimenzija.

Zatim su naučnici primijetili da je između ovih grupa bilo rupa ili šupljina.

Ran Levi sa Univerziteta u Aberdinu, koji je radio na ovoj studiji, objašnjava da pojava visokodimenzionalnih šupljina kada mozak obrađuje informacije znači da neuroni u mreži reaguju na stimulanse na veoma organizovan način.

Iako oblici koji su trodimenzionalni imaju visinu, širinu i dubinu, objekti koje su stručnjaci otkrili u novoj studiji ne postoje u više od te tri dimenzije u stvarnom svijetu, ali matematičari tumače da mogu imati pet, šest, sedam ili čak do 11 dimenzija.