Sedam evropskih grupa za zaštitu potrošača

Tužbe protiv Gugla zbog praćenja korisnika

12:53, 27.11.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Sedam evropskih grupa za zaštitu potrošača podnijele su danas tužbe protiv "Gugla" u svojim zemljama optužujući ovog giganta za praćenje korisnika, što predstavlja kršenje regulativa EU o zaštiti podataka.

U tužbama se poziva na zaključke norveškog Savjeta za potrošače, koji navodi da je ova kompanija koristila "obmanjujući dizajn i varljive informacije, a kao rezultat, mnogi korisnici prihvataju da budu stalno praćeni". 

Zvaničnik Savjeta Gro Mete Moen rekla je da "`Gugl` koristi ekstremno detaljne i sveobuhvatne lične podatke bez odgovarajuće sudske osnove, a do tih podataka dolazi manipulativnim tehnikama". 

Tužbe protiv "Gugla" podnesene su u Češkoj, Grčkoj, Holandiji, Norveškoj, Poljskoj, Sloveniji i Švedskoj. 

One su zasnovane na Opštoj regulaciji EU o zaštiti podataka, koja je usvojena u maju. 

"Gugl" je optužen za praćenje kretanja korisnika preko aplikacija ugrađenih u sve "Gugl" naloge, a naročito preko funkcije sakupljanja informacija o lokaciji korisnika. 

"Ovakvo praćenje naročito teško mogu da izbjegnu korisnici mobilnih telefona sa operativnim sistemom `android` koje proizvode `Samsung` i `Huavej`", napominje Savjet za potrošače iz Norveške. 

Prema podacima internet sajta "Stetkanuter", blizu 70 odsto mobilnih telefona u Evropi imaju operativni sistem "android".