Istraživanje

Tosteri zagađuju vazduh u stanu

09:51, 21.05.2019.
Izvor: avaz
Thumbnail
Naučnici upozoravaju da tosteri, prženje hrane i mirisne svijeće doprinose lošem kvalitetu vazduha u domaćinstvima.

Tost se često nađe na našem tanjiru. Za doručak uz marmeladu ili kao topli sendvič za večeru, tost definitivno spada u omiljeni obrok. No, američka studija sa Univerziteta Teksas u Austinu, otkriva negativne efekte izgorenog tosta. Studija tvrde da čak i samo korištenje tostera može proširiti toksične čestice zrakom. 

Koristeći scenu od trosobnog stana, naučnici su postavili monitore koji nadziru kvalitet zraka. Otkrili su da štetne posljedice na zrak ima i prženje te pohovanje hrane.

"Kad pravite tost, toplinski elementi griju krhotine i mast u tosteru, što uključuje ulje, rekla je Marina Vens  koja je sudjelovala u istraživanju. Istraživači navode i da su omiljene mirisne svijeće, također izvor lošeg kvaliteta vazduha.

Najbolji način za prevenciju od štetnih zagađivača jest - paziti na boju tosta. Preporučuje se "zlatno smeđa" boja, a savjetuje se ne ostavljati tost da zagori do tamnije nijanse.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, vazduha ne bi trebao sadržavati više od 25 mikrograma čestica po kubičnom metru. Naučnici su otkrili da izgoreni tost može imati do tri hiljade mikrograma takvih čestica u zraku. Ako je tost "zlatno smeđe" nijanse, količina čestica će se smanjiti na 300.

"Pronašli smo i etanol, nusproizvod kvasca. Ako postoji i maleni dio kruha koji dodiruje element za zagrijavanje, možete vidjeti dim. Možda i od mrvica na dnu tostera - ali one su dovoljne za proizvodnju većeg broja čestica. Uporedimo li takav zrak s onim vanjskog kvaliteta, dolazimo do zaključka da je i unutarnji zrak u kući vrlo nezdrav, dodala je Vens.

"Ovo je istraživanje poziv na buđenje zbog rizika koji predstavljaju tosteri, izjavio je profesor Džonatan Grig  koji je u Komisiji za unutarnje zagađenje zraka u Velikoj Britaniji.