Novo upozorenje

Svi veliki obalski gradovi biće potopljeni

11:25, 30.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Poznati britanski aktivista za zaštitu životne sredine pisac i novinar Mark Lin tvrdi da je sadašnji nivo ugljen-dioksida dovoljan da se potope svi veliki obalski gradovi.

Lin upozorava da je sadašnja količina ugljen-dioksida u atmosferi Zemlje posljednji put bila visoka kao sada prije gotovo tri miliona godina. 

"Drugim riječima, današnje koncentracije veće su nego u bilo kojem trenutku postojanja homo sapiensa, odnosno čovjeka", kaže Lin. 

U to doba, napominje on, nivo mora bio je viši za 30 metara nego sada, što znači da će i današnje količine ugljen-dioksida biti dovoljne da se istopi toliko leda iz polarnih regija da bi bili potopljeni svi veliki obalski gradovi. 

LJudi sada iz Zemljine kore vade oko deset milijardi tona ugljen-dioksida, bilo u obliku ugljenika, gasa ili nafte, a sve to svake godine završi u atmosferi, upozorava Lin u autorskom tekstu koji prenose američke TV mreže. 

Svaka nova vijest o klimatskim promjenama gora je od prethodne, pa je očekivano i priznanje klimatologa da se okeani zagrijavaju mnogo brže nego što je to bilo predviđeno. 

Količina toplote koju sada upijaju okeani jednaka je energiji koja bi bila oslobođena aktiviranjem barem tri atomske bombe poput one koja je bačena na Hirošimu, i to svake sekunde, navodi Lin, pozivajući se na podatke britanskog lista "Gardijan". 

"Kada sam 2007. godine pisao jednu od svojih knjiga očekivalo se da će grebeni izgubiti boju oko 2030. Ali, to se događa već sada. Za samo dvije godine svoju boju izgubilo je gotovo 90 odsto korala iz Velikog koralnog grebena", napominje Lin. 

On navodi da su naučnici koji su istraživali to područje zbog toga plakali. 

Lin je predvidio 2007. godine da će Hjuston do 2040. pogoditi razoran uragan koji će biti posljedica klimatskih promjena. 

"Ali, to se već dogodilo jer je 2017. godine uragan `Harvi` donio toliko vode na područje Hjoustona koliko kroz Nijagarine vodopade protekne tokom 110 dana", kaže on.