DNK analiza otkriva

Svaki deseti Srbin germanskog porijekla

14:41, 02.05.2019.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Rukovodilac Srpskog DNK projekta Milan Rajevac, kaže da 50 odsto Srba ima slovensko porijeklo, dok je u drugoj polovini najviše onih s genima starosjedilaca Balkana. Dodaje da su se u genetski kod Srba "upisali" i Germani, ali i narodi sa Kavkaza i Bliskog istoka.

U bazi Srpskog DNK projekta, koji je prije sedam godina pokrenulo Društvo srpskih rodoslovaca "Poreklo", a koji se sprovodi u saradnji s Centrom za forenzičku i primjenjenu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta u Beogradu, nalazi se više od 4.500 podataka testiranih Srba iz svih krajeva bivše Јugoslavije, a koji pokazuju da je polovina Srba po muškoj liniji slovenskog porijekla. 

- Riječ je o dvije osnovne haplogrupe I 2a i R 1a, dok je u drugoj polovini najviše onih koji imaju balkansko starosjedilačko, odnosno, preslovensko porijeklo - kaže Rajevac za Tanjug.

DNK istraživanja su pokazala da je genetički kod Srba, kao i svih drugih naroda, šarolik, i kombinovan i od gena Germana, Kelta, ali i naroda sa Kavkaza i Bliskog Istoka.

- Haplogrupa I 1, koja se vezuje za germanske narode, prisutna je kod skoro devet procenata stanovništva, tako da svaki deseti ili jedanaesti Srbin ima germansko porijeklo - objašnjava Rajevac česte medijske naslove da je svaki deseti Srbin – Viking.

Ističe da to može da se kaže za Prijepolje i okolinu gdje je najviše onih koji imaju porijeklo od Vikinga.

- Tamo ih je više od 20 procenata. Razlog je haplogrupa R 1a, inače, karakteristična za pleme Drobnjaka, jedno od najraširenijih u srpskom narodu - rekao je Rajevac.

Dodao je da se u genetskom zapisu Srba pojavljuju i haplogrupe za koje se pretpostavlja da su povezane s Keltima, a sa takvim porijeklom je oko pet, šest odsto Srba.

Kako kaže, Srbija ima najveću bazu testiranih od svih evropskih naroda, a koja, tvrdi Rajevac, predstavlja relevantan uzorak za analizu porijekla srpskog naroda.

Napominje i da je zabluda da su geni Srba pomiješani s genima Turaka i tvrdi da se u dosadašnjem ispitivanju nije pojavila haplogrupa karakteristična za turske i centralnoazijske narode.

- Moguće je da postoji određeni procenat haplogrupa koje su Turci prenijeli na Balkan, ali to nije utvrđeno. Čak i kod Bošnjaka je neznatan genetski upliv Turaka - navodi Rajevac.

Dodaje da Srbi, Crnogorci, Bošnjaci i Hrvati imaju vrlo sličnu genetiku i da su I 2a i I 1a najbrojnije haplogrupe kod svih tih naroda.

Prema njegovim riječima, tokom prethodnih sedam godina, došlo se do niza zanimljivih podataka na osnovu rezultata testiranih i njihovih srodnika, pa su tako otkrivene rodbinske veze dvojice poznatih pjesnika, Milutina Bojića i Milana Rakića.

- Pokazalo se da su njih dvojica imali zajedničkog pretka. Istraživanja, recimo, ukazuju i da bi dinastije Karađorđević i Obrenović mogle da pripadaju istoj grani - navodi Rajevac.

Istraživanje u okviru Srpskog DNK projekta sprovodi se testiranjem Y-DNK hromozoma kod muškaraca, jer se, objašnjava Rajevac, testira samo Y hromozom preko kojeg se najpouzdanije ispituje porijeklo, čak do nekoliko hiljada godina unazad.

Kako je pojasnio, Y hromozom je porozniji od X hromozoma i mutira na svakih pet, šest generacija zbog čega su razlike između muškaraca drastičnije, dok su promjene X hromozoma veoma rijetke i zato nije zahvalan za takvu vrstu testiranja.

Napominje da je moguće testirati i X hromozom, ali da se na osnovu njega ne mogu donijeti posebni zaključci, dok su Y hromozomi zbog mutacija raznovrsniji i pogodniji za preciznije utvrđivanje porijekla.