Kina

Suspendovan naučnik koji je stvorio genetski modifikovane bebe

09:35, 30.11.2018.
Thumbnail
Kineske vlasti suspendovale su daljnja istraživanja naučnika He Điankuija koji tvrdi da je stvorio prve genetski modificirane bebe, javlja CNN.

Vlasti smatraju da se takvim eksperimentima krše kineski zakoni i da su oni moralno ''gnusne prirode'', piše državna novinska agencija "Xinhua".

''Takvim naučnim postupcima jasno se krše kineski zakoni. Eksperimenti takve prirode šokantni su i neprihvatljivi, oni su dno profesionalne etike'', rekao je Su Nanping, kineski ministar nauke i tehnologije.

Podsjetimo, prije nekoliko dana svijetom je odjeknula vijest da je kineski naučnik He Điankui, prvi put u istoriji uspio da stvori genetski modifikovane bebe koje će biti otporne na virus HIV-a kojim su bili zaraženi njihovi očevi.

Pritom se koristio inovativnom CRISPR-cas9 tehnologijom za koju mnogi naučnici kažu da je tek u početnoj i eksperimentalnoj fazi razvoja te da nije prikladna za testiranje na ljudima.

Mnogi genetičari dvume se da li je procedura sigurna za zametak i hoće li imati kobne posljedice po dijete u budućnosti ako se primijeni u njegovom ranom stadijumu razvoja.

Postupak genetskog modifikovanja zametka zabranjen je u mnogim zemljama. U Velikoj Britaniji takva procedura je dopuštena isključivo u naučno-istraživačke svrhe, ali je pritom i strogo regulisana.

Navodni eksperimenti He Điankuija podigli su prašinu u cijelom svijetu i unutar naučne zajednice pokrenuli raspravu o ozbiljnim etičkim posljedicama takvih postupaka. Mnogi smatraju da je potrebna neka vrsta globalno obvezujućeg dogovora koji bi regulisao eksperimentisanja te vrste širom svijeta.

Tvrdnje Điankuija o uspješnom genetskom modifikovanju još uvijek nisu potvrđene, mada je on rekao da je poslao svoj rad na pregled jednom naučnom časopisu.