Tragovi u usjevima i na travi

Sunce razotkrilo mnoge arheološke lokacije

21:44, 15.08.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Najtoplije ljeto u Britaniji u posljednjih nekoliko decenija otkrilo je takozvane tragove u usjevima /cropmarks/ širom zemlje koji ukazuju na arheološke lokacije različite starine.

Zahvaljujući tragovima u usjevima i na travi, koji se bolje vide iz vazduha jer je usljed suše vegetacija zakržljala, vide se tragovi naselja iz željeznog doba, rimskih farmi, pa čak i neolitskih spomenika starih više hiljada godina, rekli su danas arheolozi.

Arheolozi pokušavaju da iskoriste ovaj vreli talas i analiziraju sve konture i šare koje otkrivaju drevne lokacije, od Jorkšira na sjeveru do Kornvola na jugozapadu.

"Otkrili smo stotine novih lokacija ove godine, od kojih neki sežu u istoriju od prije 6.000 godina", rekao je arheolog Demijan Grejdi.

On je rekao da je svaka nova lokacija zanimljiva na svoj način i da sva ta otkrića popunjavaju praznine u znanju o tome kako su ljudi nekada živjeli.

Arheolozi pokušavaju da mapiraju lokacije kako bi se utvrdio značaj ostataka ispod samih tragova kao i načini njihove zaštite.