Snimila japanska letjelica

Stigle prve fotografije kratera na asteroidu FOTO

21:03, 26.04.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
U prvoj nedjelji ovog mjeseca japanska svemirska letjelica Hajabusa 2 napravila je mali krater na asteroidu Riugu, a sada konačno možemo da vidimo kako to izgleda.

Japanska svemirska agencija JAXA upravlja letjelicom, a na svom profilu na Tviteru je objavila fotografije nastale prije i poslije djelovanja letjelice Hajabusa 2 koja je u blizini asteroida Riugu od juna 2018. godine, a čiji je zadatak da na Zemlju donese uzorke s asteroida.

Dosad je letjelica uspješno obavila dio misije jer je 21. februara prišla blizu asteroidu i ispustila projektil u obliku metka na njegovu površinu, nakon čega su dijelovi stijene završili u njenoj komori za uzorke.

JAXA je zainteresovana za uzorke iz dubljih slojeva asteroida te je upravo zbog toga letjelica bila agresivna u odnosu na njega.

Bila je opremljena "bombom" koja je bačena 4. aprila na Riugu. Cilj je bio da napravi vještački krater koji izlaže unutrašnjost asteroida i daje pristup materijalu koji naučnici žele da proučavaju. Taj materijal nije bio izložen svemirskom okruženju milijardama godina za razliku od materijala na površini asteroida. To znači da je materijal bolje očuvan te da predstavlja ono što je asteroid bio kada se prvobitno formirao.

U trenutku eksplozije se letjelica Hajabusa 2 već se udaljila kako bi bila sigurna. Ipak, njena kamera je sve snimila. Letjelica se potom vratila na lokaciju i pronašla krater koji je napravila.

Uslijediće analiza kratera, nakon čega će biti odlučeno da li će se Hajabusa 2 spustiti na površinu asteroida i prikupiti uzorke. Moguće je da će misija ipak biti previše rizična, ali ako letjelica sakupi uzorke, među njima bi mogli da se nađu stijene koje vode poreklo još od vremena nastanka solarnog sistema.