Priznanje za srpsku nauku

Srbija zvanično postala 23. članica CERN-a

20:12, 23.04.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Srbija je danas zvanično postala punopravni član Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), čije je sjedište u Ženevi, gdje je premijer Srbije Ana Brnabić prisustovala svečanom podizanju srpske zastave.

"Srećna sam i ponosna što Srbija danas i zvanično postaje 23. punopravna članica CERN-a. Članstvo je važno jer je, zahvaljujući njemu, Srbija u prilici da se takmiči sa najboljima i da u toj trci pobeđuje, iako do pre samo par godina sa najboljima nismo ni mogli da se takmičimo", rekla je Brnabićeva. 

Iz Vlade Srbije saopšteno je da je Brnabićeva naglasila da se nada da će punopravno članstvo u Cernu dati još jedan signal mladim naučnicima da ostanu u Srbiji, s obzirom na to da će imati šansu da učestvuju u punom kapacitetu na svim najprestižnijim i najizazovnijim naučnim projektima i istraživanjima koje ta organizacija sprovodi. 

Brnabićeva je ukazala i da je članstvo u Cernu važno i za domaću privredu, s obzirom na povećanu mogućnost međusobne saradnje koju bi trebalo iskoristiti. 

Podizanju srpske zastave u Ženevi prisustvovao je i ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević. 

Srbija je sredinom decembra prošle godine postala 23. punopravna članica Cerna, jednoglasnim usvajanjem rezolucije Savjeta te organizacije. 

Krajem marta ove godine, CERN je primio i formalnu potvrdu Uneska da je Srbija pristupila konvenciji CERN-a. 

Srbija je tako postala tek četvrta zemlja van EU koja je stekla punopravno članstvo u toj prestižnoj organizaciji.