Posljednih godina ubrzao

Sjeverni magnetni pol godišnje se pomjeri 50 kilometara

  • 12.02.2019.07:04

Sjeverni magnetni pol Zemlje neprekidno se kreće i svake godine se pomjera oko 50 kilometara, o čemu informiše sve od Gugl mapa do američke vojske, ali ih i plaši, piše Biznis insajder.

Sjeverni magnetni pol Zemlje već dugo fascinira i pomalo plaši globalnu naučnu zajednicu. Ova tačka, koju ne treba povezivati sa geografskim sjeverom, ključna je za navigaciju brodova, aviona i podmornica. Tokom proteklih decenija, Sjeverni magnetni pol pomjerao se prema Nunavutu, Kanadi i, u posljednje vrijeme, sjeverno prema Sibiru. 

"Kreće se otprilike 50 kilometrara godišnje", komentarisao je član Britanskog odbora za geološko istraživanje u Edinburgu. 

"Nije se pomjerao mnogo između 1900. i 1980. godine, dok se posljednjih 40 godina prilično ubrzao", rekao je on. 

Razlog zbog kojeg svi pomno prate Sjeverni magnetni pol izuzetno je važan za evropsku i američku vojsku, s obzirom da od njega zavise skoro svi njihovi navigacioni sistemi. Komercijalne aviokompanije, Gugl meps i GPS svakog smartfona takođe koriste ovaj model kojim navode korisnike i pomažu im pri pronalaženju odredišta. Britanski odbor za geološko istraživanje i Državna administracija za okeane i atmosferu (NOAA) izdaju nadogradnju za Globalni magnetni model (skraćeno WMM, od World Magnetic Model) i time obezbjeđuju da GPS sistemi i kompasi i dalje pokazuju prema istim referentnim tačkama, piše T portal.hr. 

Sljedeća velika nadogradnja bila je predviđena za 2020. godinu, ali je Sjeverni magnetni pol imao druge planove - 2018. je, iz naučnicima nepoznatog razloga, počeo da se kreće brže. Šta god bilo uzrok, institucije kao što su američke vojne snage zatražile su brže ažuriranje, koje je izvršeno 4. februara ove godine, prenosi Biznis insajder.