Rekordna emisija metana

Rusi istraživali Istočnosibirsko more pa otkrili nešto zapanjujuće

07:55, 09.10.2019.
Izvor: Sputnjik
Naučnici Tomskog politehničkog univerziteta su sa kolegama iz drugih ruskih naučnih centara i univerziteta saopštili da je zabilježena rekordna emisija metana u Istočnosibirskom moru.

Stručnjaci su krenuli u ekspediciju u vode istočnog Arktika, otišli kako bi istraživali jedan od dijelova Istočnosibirskog mora, gdje su ranije otkrivene gasne fontane.

Emisiju gasa nisu samo zabilježili specijalnim instrumentima — naučnici su i svojim očima vidjeli „nisku“ metana kako se diže iz morskih dubina.

„Ovo je najmoćnija fontana koju sam ikada vidio. Ona se manifestuje povećanjem koncentracije metana u vazduhu i do 16 ppm (miliona dijelova), što je devet puta više od prosječnih planetarnih vrijednosti. Niko nikada ranije nije zabilježio nešto slično“, rekao je rukovodilac ekspedicije Igor Semiletov, profesor Tomskog univerziteta i dopisni član Ruske akademije nauka.

Površina gasne fontane bila je četiri do pet kvadratnih metara. Naučnici su uspjeli da uzmu uzorak čak i bez specijalnih uređaja: voda koja je „vrila“ sa metanom mogla je da se zahvata vedrima. Komprimovani gas uzorkovan je u nekoliko cilindara.